Hlavní obsah

Spojené státy jednaly poprvé po dlouhé době s Venezuelou o krizi v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Náměstek amerického ministra zahraničí Thomas Shannon jednal v pondělí s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem ve snaze podpořit v neděli zahájený dialog mezi vládou a opozicí v zemi sužované ústavní a ekonomickou krizí. Podle Madura byl rozhovor o pošramocených vzájemných vztazích „dobrý”.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Měl jsem dobrý rozhovor s Thomasem Shannonem. Mimo jiné jsme mluvili o dvoustranných vztazích,” řekl Maduro ve venezuelské televizi. „Pro Venezuelu je dobrá zpráva, že jsme dospěli k tomuto procesu dialogu a že začal tak úspěšně,” dodal prezident.

Vláda s opozicí se zatím dohodly na čtyřech okruzích dalšího jednání. První z nich je respektování ústavního pořádku, druhým jsou lidská práva a odškodnění obětí politických represí, třetím ekonomická krize a čtvrtým volební kalendář.

Minulý týden se parlament, v němž odpůrci prezidenta mají většinu, usnesl na zahájení „politického procesu” s Madurem, jehož předvolal na úterý do parlamentu.

Průlomový krok Shannona

Z Washingtonu dlouhodobě znějí kritické hlasy na adresu Madurova přístupu k lidským právům a demokratickým principům.

Shannon se však v nedávné minulosti pokoušel urovnávat některé diplomatické roztržky mezi oběma zeměmi. Podle prohlášení amerického úřadu má jeho současná několikadenní návštěva zdůraznit americkou podporu zahájeným rozhovorům mezi socialistickou vládou a opozicí.

Opozice, která plánuje další demonstrace, socialistickému prezidentovi vyčítá, že porušuje ústavu, když hledá kličky, jak zabránit svému odvolání v referendu, a že je zodpovědný za hlubokou ekonomickou krizi, v níž se Venezuelanům nedostává základních potravin či léků.

Pozorovatelé se shodují, že významný je již fakt, že se začalo jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám