Hlavní obsah

Ruská média se baví „Putinovým vměšováním“ do voleb v USA

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská média si utahují ze své „účasti“ v předvolební kampani v USA a z tamního obviňování šéfa Kremlu, že do procesu zasahuje. Deník Moskovskij komsomolec napsal, že „ruská příjmení“ se v projevech republikánského kandidáta Donalda Trumpa a jeho demokratické soupeřky Hillary Clintonové objevují stále častěji.

Foto: Pool, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová během předvolební kampaně v Las Vegas

Článek

„Jde o prezidenta Putina, s nímž je Trump ochoten se setkat v případě svého vítězství ještě před inaugurací, ale také o Potěmkina,“ napsal newyorský zpravodaj listu.

Příměr „Potěmkinových vesnic“ podle něj používá demokratická kandidátka, když mluví o zdánlivých snahách soupeře upozornit na volební podvody, jež prý chystají demokraté.

Státní televize Rossija spočítala, že při posledních debatách oba kandidáti použili „ruskou stopu“ 21krát. „Je to asi palčivé téma. Vypadá to, že je mnohem důležitější než humanitární krize v syrském Aleppu nebo operace kolem iráckého Mosulu,“ uvedla.

Rusko a Putin tématem voleb

Agentura RIA Novosti s odvoláním na portál WikiLeaks napsala, že za celou dobu tří předvolebních debat se slova „Rusko“ a „Putin“ objevila 178krát, zatímco „terorismus“ či „al-Kajdá“ zazněly 162krát.

Server lenta.ru zveřejnil videomontáž pro Twitter s názvem „Hrubé vměšování Putina do volební kampaně v USA“. Postavy s tvářemi Trumpa a Clintonové v něm tančí na melodii ruské častušky, zatímco Putin jim hraje na klavír. Autoři použili starý záběr z účasti Putina na charitativním večírku, kde si zahrál a také zazpíval.

Clintonová obvinila Moskvu mj. z kybernetických útoků s tím, že pokyny podle ní pocházely od nejvyššího ruského vedení. Trumpa vyzvala, aby vzal na vědomí, že „pomoc Putina“ v těchto volbách nepotřebují.

Související témata:

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: John Locher, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám