Hlavní obsah

Trump se pustil do Clintonové a nařkl ji z užívání drog

• Aktualizováno

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v sobotu zaútočil na svou soupeřku Hillary Clintonovou a obvinil ji z užívání drog. Při té příležitosti navrhl, aby se oba před příští televizní debatou podrobili testu na přítomnost narkotik v těle.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Republikánský kandidát Donald Trump na shromáždění v New Hampshire

Článek

Republikánský kandidát prohlásil, že Clintonová mohla být pod vlivem narkotik při jejich zatím poslední televizní debatě v St. Louis. Nebyla podle něj v normálním stavu. Na konci debaty se podle Trumpa sotva pohybovala, málem prý nedošla do auta.

"Sportovci musejí procházet drogovým testem, měli bychom ho před příští debatou podstoupit také. Proč ne?" řekl Trump. Příští, poslední televizní debata čeká oba kandidáty ve středu v Las Vegas.

Volby jsou zmanipulované, tvrdí Trump

Trump v sobotu zároveň zpochybnil spravedlivost amerických prezidentských voleb a zopakoval svou hrozbu z debaty v St. Louis, že po příchodu do Bílého domu nechá bývalou první dámu zavřít.

"Volby jsou zmanipulované zkorumpovanými médii, která šíří zcela falešná obvinění a hrubé lži ve snaze prosadit její (Clintonové) zvolení," řekl Trump v reakci na sérii obvinění z nemravného chování, která proti němu vzneslo už několik žen. Veškerá obvinění newyorský miliardář odmítl a jejich autorky označil za lhářky.

"Hillary Clintonová by měla být stíhána, měla by být ve vězení," napsal pak Trump na Twitteru. "Místo toho se uchází o funkci prezidenta ve volbách, které vypadají jako zmanipulované," dodal.

Agentura AP v sobotu Trumpovy výroky komentovala slovy, že v zemi s tradicí pokojného předávání moci je zpochybňování spravedlnosti voleb ohromujícím narušením důvěry v americkou demokracii.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová

Proti slovům republikánského kandidáta se v sobotu prostřednictvím své mluvčí ohradil Trumpův republikánský kolega Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů. "Naše demokracie je založena na důvěře ve výsledky voleb. Ryan je pevně přesvědčen, že americké státy zorganizují volby poctivě," řekla mluvčí AshLee Strongová.

Rozhořčeně komentoval Trumpovy výroky volební štáb Clintonové. "Účast v politickém systému, a zejména v hlasování, by měla být podporována, nikoli zatracována jen proto, že se kandidát bojí porážky," prohlásil manažer kampaně Clintonové Robby Mook.

Podle posledního výzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos má Clintonová šanci víc než 95 procent, že listopadové prezidentské volby vyhraje. Zvlášť pozorně sledují agentury nálady ve státech, kde je poměr sil vyrovnaný a které mohou o výsledku rozhodnout. Clintonová má navrch na Floridě, Severní Karolíně a Coloradu, v Ohiu a Nevadě je výsledek vyrovnaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám