Hlavní obsah

Havárie malého letadla v USA byla zřejmě záměrná

East Hartford
Aktualizováno

Úterní pád dvoumotorového vrtulového Piperu PA-34 Seneca v East Hartfordu u továrny na výrobu leteckých motorů Pratt & Whitney nebyl nehodou. Po dopadu to řekl pilot. Případ proto dostal na starosti Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Jedním členů posádky byl Jordánec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havárie malého letadla v USA byla zřejmě záměrnáVideo: AP

 
Článek

Podle starostky města Marcie Leclercové pilot řekl detektivům, že havárie nebyla nehodou. Zdůraznila však, že informace zatím nebyla potvrzena, uvedla televize Fox 61. To, že pád byl zřejmě záměrný, později potvrdil i Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Kromě Federálního úřadu pro letectví a NTSB proto pád vyšetřuje i FBI.

Dvoumotorový Piper PA-34 Seneca směřující k letišti Brainard havaroval v East Hartfordu v úterý odpoledne. Klesal k hlavní ulici poblíž kampusu Pratt & Whitney.

Foto: Jim Michaud , ČTK/AP

Hasiči hasí trosky spadlého piperu

Na palubě stroje byli letecký instruktor a jeho žák. Podle listu The New York Times byl žákem Jordánec, který měl už licenci na jednomotorové stroje a chtěl si ji rozšířit na vícemotorová letadla.

List Hartford Courant s odvoláním na nejmenovaného policejního vyšetřovatele napsal, že školitel se s žákem krátce před nehodou pohádali. Pilot ve výcviku prohlásil, že už se strojem letět nechce. Důvod tohoto prohlášení znám není.

Stovky lidí bez proudu

Stroj podle svědků při havárii vrazil do drátů elektrického vedení a po dopadu na zem začal hořet. Pilot vyvázl s vážnými popáleninami, ale žák zahynul. Několik set lidí bylo bez proudu.

Šok utrpěli dva lidé v autě. Podle policisty Scotta Sansoma bylo štěstí, že není více obětí: „Cesta, kterou si letadlo vybralo, mohla být mnohem horší, takže v tomto ohledu máme štěstí.“

Týmy SWAT a agenti FBI zasahovali ve městě také v místním hotelu Ritz. Zásah byl proveden v souvislosti s pádem letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám