Hlavní obsah

Hurikán Matthew směřuje od pobřeží USA, kde zabil 11 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Hurikán Matthew začíná směřovat od pobřeží Spojených států na východ, stále ale trvá varování před silným větrem v Severní Karolíně. Na jihovýchodním pobřeží USA zahynulo podle agentury Reuters v důsledku větru a záplav způsobených hurikánem nejméně 11 lidí. Na Haiti, kde hurikán udeřil v úterý, se počty obětí zatím odhadují na 900.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Odplavená silnice A1A ve Flagler Beach na Floridě

Článek

Hurikán, který v sobotu zeslábl na nejnižší úroveň stupnice hurikánů, provází vítr, který stále dosahuje rychlosti asi 120 kilometrů za hodinu. Na jihovýchodním pobřeží USA zemřelo v předchozích dnech kvůli silnému větru a záplavám nejméně 11 lidí, z toho pět na Floridě, tři v Severní Karolíně a tři v Georgii. Někteří zemřeli například v zaplavených autech, jiní poté, co na ně, či jejich dům spadl strom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Matthew v Jížní KarolíněVideo: Reuters

Celkem 2,24 milionu lidí zůstalo ve čtyřech postižených státech bez elektřiny, jejíž dodávky se postupně obnovují. V regionu bylo od pátku zrušeno na 3540 letů. Ve městě Charleston v Jižní Karolíně byl uzavřen hlavní most přes řeku. Most Arthura Ravenela Jr. zůstane uzavřen, dokud ho nezkontrolují statici.

Matthew byl nejsilnějším hurikánem v oblasti od roku 2007, k USA ale dorazil již jako hurikán nižší kategorie. Nejvyšší intenzitu měl Matthew před týdnem v karibské oblasti, kdy krátce dosáhl nejvyšší (páté) úrovně stupnice hurikánů. Největší škody způsobil na Haiti, kde udeřil v úterý a kde v jeho důsledku přišlo o život několik stovek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody způsobené hurikánem na Haiti.Video: Reuters

Prozatímní haitský prezident Jocelerme Privet vyhlásil ode dneška třídenní národní smutek za oběti hurikánu, jejichž počty se zatím různí od čtyř stovek do asi devíti set, mohou však být i vyšší. Záchranáři se totiž jen pomalu dostávají do některých nejvíce postižených oblastí, s některými z nich nefunguje ani telefonní spojení.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Obyvatelé haitského města Jeremie nesou rakev s jednou z obětí.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Zničená silnice u města Jeremie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám