Hlavní obsah

Počet obětí hurikánu Matthew překročil stovku, na Floridě evakuovali 1,5 miliónu lidí

Port-au-Pince/Miami
Aktualizováno

Na nejméně 108 stoupl celkový počet obětí hurikánu Matthew, který tento týden řádí v Karibském moři. Haiti oznámilo, že si v zemi živel vyžádal 98 mrtvých uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Většinou je zabily padající stromy, kusy střech a vylité řeky. Hurikán, který se blíží k Floridě, opět zesílil na čtvrtý stupeň. Floridský guvernér proto nařídil evakuaci půldruhého miliónu lidí.

Foto: Dieu Nalio Chery, ČTK/AP

Škody způsobené hurikánem v Petit Goave na Haiti

Článek

Hurikán Matthew, který ve čtvrtek zasáhl Bahamy, by měl na americké pobřeží dorazit ještě ve čtvrtek místního času (v noci na pátek SELČ). Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) má Matthew před příchodem nad USA zesílil z kategorie tři na kategorii čtyři, což znamená, že rychlost nárazů větru stoupla z 200 kilometrů za hodinu na 250.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Varování před hurikánem ve floridském Hallandale Beach

Hurikán by měl v pátek nad Floridou postupovat k severu. Během soboty by se měl dostat až k Georgii a Jižní Karolíně. Odtamtud již ve středu odjelo 250 000 lidí, obyvatel i turistů a stejný počet odejde i ve čtvrtek, uvedl list USA Today.

Celkem je v ohrožení až 12 miliónů lidí.

Foto: Javier Galeano, Reuters

Vítr ohýbá palmy v Miami, kam se blíží hurikán.

V zóně, která bude zřejmě zasažena hurikánem, žije půldruhého miliónu lidí, řekl floridský guvernér Rick Scott. Vyhlásil proto stav nouze, stejně jako to udělaly jeho protějšky v Georgii, Jižní Karolíně a v Severní Karolíně. Scott vyzval lidi v ohrožených zónách, aby se evakuovali, jak rychle to jen jde: „Je to vážné. Tahle bouře vás zabije. Čas běží.“

Scott volil drsná slova, uvedl list The Washington Post: „Jestliže jste v evakuačních zónách, vypadněte. Jestliže se rozhodnete neodejít před bouří, nemůžeme vyslat někoho, kdo by vás zachraňoval, protože jste udělali špatné rozhodnutí. Nečekejte, až ztratíte sílu. Musíte odejít dříve, než bude příliš pozdě.“

Odjela i Lynne Larkinová z Vero Beach, i když při předchozích třech hurikánech domov neopustila. „Je to dilema, protože velký bunkr je teď plný balené vody, plynu, ledu i jídel. Ale každý mě straší, abych se přesunula do vnitrozemí, ale tam je vetší nebezpečí záplav a úkryty nejsou tak pevné jako můj dům. Trpět ve městě, nebo trpět doma?”

Zavřely se školy a univerzity přesunuly termíny sportovních akcí. Uzavřeny jsou také vládní úřady. Aerolinky už zrušily přes tisíc letů, jen v Miami to znamená devadesát procent všech letů.

Foto: NOAA, Reuters

Hurikán Matthew se blíž k USA

Někteří lidé už odjeli, další zajišťují okna a opatřují si poslední zásoby potravin i balené vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám