Hlavní obsah

Mimořádně silný hurikán se valí Karibikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejsilnějších atlantických hurikánů posledních let Matthew se přesouvá nad Karibským mořem směrem k Jamajce, Haiti a východnímu cípu Kuby. Jamajku už zasáhly silný vítr a prudké deště, v Kingstonu jsou zaplavené ulice, byť byl Matthew vzdálen od metropole 400 km. Zatím si vyžádal dvě oběti, jednu v Kolumbii a jednu na Svatém Vincentu, uvedly BBC a NBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Kubě se připravují na hurikán MatthewVideo: Reuters

 
Článek

Matthew se nad Karibským mořem pohybuje relativně pomalu rychlostí osmi kilometrů za hodinu, ale v neděli večer ho provázely větry o rychlosti 240 km/h, takže se jednalo o hurikán čtvrté kategorie.

Podle expertů si svou sílu udrží, varovalo americké středisko pro hurikány. „Je to druh vytrvalého hurikánu, jeho síla se moc nemění,“ řekl Michael Lowry z The Weather Channelu.

Foto: Gilbert Bellamy, Reuters

Voda v ulicích Kingstonu brzdí provoz.

„Úder bude zničující zejména na místech jako je Haiti a Kuba,“ varovala meteoroložka Domenica Davisová.

Na Haiti už bylo vydáno varování před hurikánem. Může napršet přes 60 centimetrů, což vyvolá silné povodně a sesuvy půdy.

Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby si udělali zásoby jídla i vody a zabezpečili svá obydlí před nápory větru. V zemi přitom stále žijí od devastujícího zemětřesení v roce 2009 tisíce lidí ve stanech.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Hurikán Matthew se blíží k haitskému Port-au-Prince

Haitští představitelé oznámili, že bylo vybudováno 1300 nouzových přístřeší pro 340 000 lidí. Prozatímní prezident Jocelerme Provert v neděli varoval obyvatele chudých oblastí: „U lidí, kteří žijí v domech, jež by se mohly zřítit, je nutné, aby tyto domy opustili a využili nabídky ubytování ve školách a v kostelech.“ Zavřena byla už obě letiště v zemi.

Nejvíce postiženy budou jižní oblasti ostrova včetně Jeremie a Lews Cayes. Panují velké obavy za silných dešťů a bouře,“ řekl americký specialista na hurikány John Cangliosi.

Foto: Henry Romero, Reuters

Hurikán Matthew zvedl na moři u Jamajky vlny

V úterý by měl hurikán, který si zřejmě ještě udrží svou sílu, zasáhnout Kubu, zejména koloniální města Santiago de Cuba a americkou základnu Guantánamo. Spojené státy jsou už připraveny evakuovat odtamtud stovky lidí.

Hurikán by měl ve středu zasáhnout i floridské ostrovy a Bahamy, zatím ale není jasné, zda nebo kde zasáhne americké pobřeží.

Floridský guvernér  Rick Scott označil bouři za katastrofickou a vyzval obyvatele, aby se na ni připravili: „Jestliže to zasáhne náš stát, mohly bychom vidět následky, které jsme neviděli roky.”

Foto: Collin Reid, ČTK/AP

Auta projíždějí pomalu zaplavenou kingstonskou ulicí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám