Hlavní obsah

Je to lhář, nevolte ho. Trump přinutil média zaujmout tvrdý postoj

– Washington • Aktualizováno

Pět týdnů před prezidentskými volbami si americká média přestala s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem brát servítky: jeho výroky a kroky stále otevřeněji zpochybňují a někdy ho už rovnou označují za lháře, napsala agentura AFP. Deník USA Today se poprvé za celou dobu své existence rozhodl lidem doporučit, koho volit, resp. nevolit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Článek

Obvykle odměřený deník The New York Times nedávno odsoudil miliardářovy "lži" za to, že se snažil hodit odpovědnost na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou za konspirační teorii o místě narození nynějšího prezidenta Baracka Obamy.

Vlivný deník podpořil Clintonovou 24. září předtím, než zveřejnil o dva dny později kousavý úvodník proti Trumpovi, kandidátovi, který podle listu šíří "netoleranci, fanfarónství a falešné sliby".

Po více než rok trvající bouřlivé kampani dotlačila magnátova obvinění proti Cllintonové a Obamovi televizní stanici CNN, aby opustila svou neutrální linii. Na běžících titulcích na spodní části obrazovky je rovnou označila za křivá.

Po celé měsíce se Trump těšil zdánlivě neomezenému pokrytí v médiích, ale zdá se, že se tento proud zvrátil.

Nešlo zůstat bez komentáře

"Média si pomalu začala uvědomovat, že tuto kampaň nelze pokrývat tak jako normální prezidentskou kampaň," soudí profesor žurnalistiky ze Severovýchodní univerzity Dan Kennedy.

"Trump opakoval dezinformace tak často, že se z nich staly lži. Šíří lži úmyslně. Nikdy jsme to doposud neviděli u žádného kandidáta na prezidentský úřad," řekl.

Trump ze své strany odsoudil "nechutná a zkorumpovaná média", osobně útočil na některé novináře a před zaníceným publikem urážel některé reportéry referující o jeho shromážděních.

"Není to samozřejmě poprvé, co kandidáti kritizují média, ale nikdo je nikdy nenapadl tak tvrdě jako Donald Trump, který z toho udělal zásadní součást svého sdělení," podotýká politický historik na Americké univerzitě ve Washingtonu Allan Lichtman.

Obrací se proti němu i konzervativní média

Věrohodnost realitního magnáta u médií dosáhla takového dna, že i desítka tradičně konzervativních médií buď vyzvala voliče, aby nehlasovali pro Trumpa, protože ho označila za "nevhodného", aby sloužil zemi, anebo otevřeně vyjádřila podporu pro Clintonovou.

The Dallas Morning News a Arizona Republic převzaly historickou iniciativu k podpoře demokratické kandidátky. List USA Today, který se za 34 let své existence k nikomu nepřiklonil, vyzval v pátek své čtenáře, aby "odolali vábení nebezpečného demagoga" a odmítli Trumpa. Zároveň ale nepodpořil demokratku Clintonovou, protože se na tom redakční rada zcela neshodla.

Skalně republikánský Chicago Tribune se rozhodl postavit za libertariánského kandidáta Garyho Johnsona, který je v průzkumech veřejného mínění třetí s podporou osmi procent potenciálních voličů. I tento deník má za to, že Trump "není schopen" vést zemi.

Stanovisko USA Today
Za 34letou historii USA TODAY se jeho redakční rada v prezidentských volbách nepřiklonila na žádnou stranu. Namísto toho jsme vyjadřovali svůj názor na hlavní témata. Nedomnívali jsme se, že bychom měli našim čtenářům, kteří mají různé priority a hodnoty, říkat, jaká volba je pro ně nejlepší. Protože je ale každá prezidentská kampaň jiná, tuto naši zásadu nikoho nepodporovat každé čtyři roky přehodnocujeme.
V letošním roce nejde jen o volbu mezi dvěma schopnými kandidáty hlavních stran s významnými ideologickými rozdíly. Tento rok se jeden z kandidátů - republikánský kandidát Donald Trump - podle jednomyslného názoru redakční rady na prezidenta nehodí.
Od chvíle, kdy před 15 měsíci ohlásil svoji kandidaturu, až po první prezidentskou debatu v tomto týdnu, Trump opakovaně ukázal, že mu chybí potřebný temperament, znalosti, stálost a upřímnost, které američtí prezidenti potřebují.
Ať už z nezájmu či nevědomosti Trump porušil základní závazky, které všichni prezidenti od konce druhé světové války přijímali. Mezi tyto závazky patří neochvějná podpora spojenců v NATO, pevná opozice vůči ruské agresi a absolutní jistota, že Spojené státy dostojí svým závazkům. Vyjádřil znepokojivý obdiv k autoritářským vůdcům a prokázal, že bere jen nepatrný ohled na ochranné mechanismy zakotvené v ústavě.
Republikánského kandidáta jsme už dříve v mnoha komentářích ostře kritizovali. V době, kdy v několika státech bylo spuštěno korespondenční hlasování a průzkumy ukazují na těsný souboj, je načase pojmenovat důvody, proč by Trump prezidentem být neměl.
List dále vyjmenovává Trumpovy nedostatky a rozvádí je. Na prvním místě uvádí, že Trump je „nevypočitatelný“, dále že „nemá na to, aby byl vrchním velitelem branných sil“, „veze se na předsudcích“ a v neposlední řadě je „sériovým lhářem“.

Miliardář jako obvykle reagoval na twitteru. Po úvodníku USA Today napsal: "Lidé jsou opravdu chytří, že zrušili své předplatné novin Dallasu a Arizony a nyní i USA Today ztratí své čtenáře!".

Podle politologa na Dartmouth College Brendana Nyhana republikánský kandidát přinutil média překonat hranice čistě objektivního zpravodajství. "Trump donutil média rozpoznat hranice pokrytí 'on řekl, ona řekla', které dělá vše pro to, aby se vyhnulo tomu, aby komukoli stranilo," sdělil.

Prohrál, ale vyhrál

V rozděleném mediálním prostředí nalezl Trump v twitteru ideální odrazový můstek, aby hovořil přímo k potenciálním voličům. Opírá se i o ultrakonzervativní webové stránky, podotkl Angelo Carusone, který vede jeden z analytických mediálních webů.

Trumpovým stoupencům se podařilo prosadit klíčová slova #TrumpWins (#Trumpvyhrává) do horní části nejdiskutovanějších témat na twitteru po pondělním duelu s Clintonovou, ačkoli některé průzkumy veřejného mínění označily právě ji za vítězku.

"To, co média nyní dělají, je dobré, ale je to příliš málo a příliš pozdě," soudí Angelo Carusone. "Věnovala (Trumpovi) více než rok nekritické medializace, která mu umožnila snadno prorazit v (republikánských) primárkách," dodal.

Podle Allana Lichtmana by mu to ale nemělo stačit k tomu, aby vyhrál prezidentské volby, které podle průzkumů budou zřejmě těsné. "Musí jít za hranice svých skalních podporovatelů, aby vyhrál. A to nedokáže přes alternativní média," upozornil.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Americkou kampaň zasáhl faktor Putin

Nepolevující napětí ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem výrazně prosáklo i do boje o prezidentské křeslo v USA. Projevy tamních kandidátů jsou prošpikovány...

Výběr článků

Načítám