Hlavní obsah

Násilná kriminalita je v Spojených státech na vzestupu, hlásí FBI

Washington

Počet násilných trestných činů se loni ve Spojených státech zvýšil, zdaleka ale nedosahuje rekordních hodnot z 90. let minulého století. Oznámil to americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Na 100 tisíc obyvatel připadlo podle statistiky FBI loni 373 vražd, znásilnění a přepadení, zatímco v roce 2014 to bylo 362 případů.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší nárůst připadá na americká velkoměsta. V roce 1996 ovšem registrovali vyšetřovatelé rekordní počet 637 násilných trestných činů na 100 tisíc obyvatel USA.

Loni bylo v zemi spácháno 15 696 vražd, zatímco v předchozím roce jich bylo 14 164. Největší kriminalita je na americkém jihu, bezpečněji je podle FBI na západě, středozápadě a severovýchodě USA.

Nejnebezpečnější jsou ghetta

Pokud jde o velké americké aglomerace, největší zločinnost vykazují segregovaná etnická ghetta a nejchudší čtvrti měst. Podle odborníků lze zločinnost vymýtit s pomocí rozsáhlejší komunitní péče a udělováním podmíněných trestů za nenásilné činy.

Bezpečnost Američanů byla jedním z témat pondělní televizní debaty Hillary Clintonové s Donaldem Trumpem. [celá zpráva]

Republikánský kandidát vyzýval k zavedení "práva a pořádku" a poznamenal, že Afroameričané a Hispánci žijí "v pekle", protože v USA není bezpečno. Clintonová namítla, že nelze jen pronášet slova o právu a pořádku. "Potřebujeme přijít s nějakým plánem," zdůraznila.

V Česku kriminalita ubývá

V Česku je trend opačný. Celkově kriminalita v Česku loni meziročně klesla o 14,2 procenta na necelých 250 tisíc případů. Ubylo i vražd na celkový počet 155 činů. A policie se v lednu letošního roku pochlubila, že loni bylo v tuzemsku spácháno nejméně brutálních trestných činů od roku 2000. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám