Hlavní obsah

Průzkumy: V první televizní debatě Clintonová Trumpa porazila

– New York • Aktualizováno

Při první společné televizní debatě hlavních kandidátů amerických prezidentských voleb Hillary Clintonová zahnala Donalda Trumpa do defenzívy, což je možná kritický okamžik zatím velmi vyrovnané kampaně. Uvedla to v úterý televize CNN v prvním komentáři k vystoupení obou politiků na Hofstraově univerzitě ve státě New York. Podle CNN demokratická kandidátka v debatě zvítězila, stejně hovoří i další průzkumy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump vs. Clintonová: Miss Prasátko a špatná, špatná Clintonová Video: Reuters

 
Článek

Clintonová, která v minulých týdnech v průzkumech preferencí spíše ztrácela, předvedla působivý výkon, v němž potvrdila politický přehled, ale i smysl pro humor. Některým tvrdým útokům svého soupeře se vysmála, uvedla americká televize.

Trump získal několik politických bodů v debatě o hospodářství a zaměstnanosti. "Debata ale prokázala jeho sklon k nepravdivým tvrzením a nepřesným prohlášením, ať už jde o bezpečnost, podporu války v Iráku, nebo spory o rodiště Baracka Obamy," konstatovala CNN (viz tabulka Výběr z nepřesností i nepravd).

V první společné televizní debatě Clintonová porazila podle průzkumů TrumpaVideo: Novinky/Reuters

Bleskový průzkum televizní stanice ukázal, že 62 procent dotázaných považuje Clintonovou za vítězku první debaty, zatímco pro Trumpa hlasovalo 27 procent. Podle 53 procent dotázaných byla Clintonová "upřímnější a bezprostřednější", podle 40 procent byl naopak v tomto ohledu lepší Trump.

I další průzkumy pro Clintonovou

Polovina voličů oslovených v průzkumu svůj názor po první televizní debatě nezměnila. Podle 34 procent diskuse posílila jejich záměr volit Clintonovou, 18 procent je rozhodnuto pro Trumpa. Pětapadesát procent Američanů je podle průzkumu CNN přesvědčeno, že Trump není schopen zastávat prezidentský úřad, podle 43 procent tuto schopnost má.

Převahu Clintonové potvrzují i některé další průzkumy. Podle ankety společnosti Public Policy Polling je například o vítězství demokratické kandidátky přesvědčeno 51 procent dotázaných, Trump vyhrál podle 40 procent. Devět procent nemá názor.

Server Politico zveřejnil souhrn názorů aktivistů, sociologů a volebních manažerů z demokratického i republikánského tábora. Zhruba 80 procent z nich hovoří o převaze Clintonové a o tom, že demokratická kandidátka byla lépe připravená a úspěšně Trumpa provokovala ke sporným výrokům.

Výběr z nepřesností i nepravd v diskusi Trumpa a Clintonové
Clintonová s odvoláním na "nezávislé experty" prohlásila, že Trumpův daňový program by vedl ke ztrátě 3,5 miliónu pracovních míst a možná i k nové hospodářské krizi. Podle agentury AP tuto předpověď prezentoval jediný ekonom Mark Zandi, který navíc finančně přispěl na kampaň demokratické kandidátky.
Clintonová popřela Trumpovo tvrzení, že připravovanou smlouvu o transpacifickém partnerství (TPP) označila za "zlatý standard". Prohlášení Trumpa je přitom pravdivé, slova o "zlatém standardu" padla při cestě Clintonové do Austrálie v roce 2012.
Clintonová tvrdila, že Trump povzbudil ruské hackery, aby zaútočili na Spojené státy. Trump nic takového neřekl, prohlásil jen, že ruští hackeři by mohli najít 30 000 e-mailů Clintonové, které zmizely z jejího soukromého poštovního účtu.
Trump uvedl, že byl vždy proti americké účasti ve válce v Iráku. Půl roku před zahájením amerického tažení ale v rozhlasovém interview řekl, že válku by podpořil. "Ano, počítám, že ano," prohlásil tehdy.
Trump tvrdil, že nikdy nepronesl slova o tom, že klimatické změny jsou poplašnou zprávou vyrobenou v Číně. Tento výrok je přitom obsažen v jeho tweetech z roku 2012 a 2014.
Trump, který odmítá zveřejnit informace o svých daních, v debatě prohlásil, že "z daňových přiznání se toho lidé moc nedozvědí". Podle expertů jsou ale cenným zdrojem informací nejen o stavu majetku konkrétní osoby, ale i o zdraví, charitě nebo daňových úlevách, které nelze získat jinde.
Podle Trumpa se pracovní místa přesouvají z USA do Mexika a dalších zemí, a to rychleji než kdykoli dřív. Podle agentury AP přesná data neexistují, od roku 2010 ale v USA naopak vzniklo 14,9 miliónu nových pracovních míst.
Trump prohlásil, že spekulace o rodišti prezidenta Baracka Obamy, podle nichž se narodil mimo území USA, se začaly šířit během volební kampaně Clintonové v roce 2008. Důkazy o tom ale chybějí.

Anketa

Který z kandidátů je podle vás způsobilejší vést Spojené státy ve funkci prezidenta?
Hillary Clintonová
46,7 %
Donald Trump
53,3 %
Celkem hlasovalo 8715 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám