Hlavní obsah

Žiješ ve vlastní realitě. Clintonová a Trump se poprvé střetli v televizi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Donald Trump a Hillary Clintonová se střetli v první televizní debatě před volbami prezidenta USA. Na půdě Hofstraovy univerzity v New Yorku se neshodli téměř na ničem. První půlhodinu útočil hlavně Trump, pak byl opakovaně nucen se bránit. Pozorovatelé se shodli, že Trump v závěru působil unaveně a Clintonová na jeho výpady reagovala klidně. Duel podle průzkumu CNN vyhrála Clintonová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Clintonová a Trump se poprvé střetli v televiziVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že nakonec tady dnes budu obviněna za všechno, co jsem v životě udělala,“ usmívala se po necelé půlhodině Clintonová. „A proč ne?“ prohlásil Trump, který Clintonové často skákal do řeči.

V první společné televizní debatě Clintonová porazila podle průzkumů TrumpaVideo: Novinky/Reuters

„Typický politik, spousta řečí a nic nefunguje,” poznamenal na její adresu a později řekl, že Clintonová nemá výdrž na to, aby mohla být prezidentkou, kdežto on ano. „Možná největší moje přednost je můj temperament. Protože já umím vítězit,” podotkl.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová před první televizní debatou

Kandidáti se střetli hned zpočátku u tématu o ekonomice. „Musíme znovu vyjednat své obchodní dohody,“ prohlásil Trump, který Američanům slíbil 25 miliónů nových pracovních míst. Podle Trumpa prosperují ostatní země na úkor USA, protože se tam stahují firmy a ve Spojených státech jsou vysoké daně.

Donalde, já vím, že žiješ ve vlastní realitě
Hillary Clintonová

Trump prohlásil, že je to chyba dosavadních politiků včetně bývalé ministryně Hillary Clintonové.

Ta se ohradila a připomněla, že před osmi lety, když nastupovala, byla v USA finanční a hypoteční krize a Trump se na ní jako realitní magnát podílel.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump s Hillary Clintonovou

Foto: ČTK/AP

Donald Trump s Hillary Clintonovou při první televizní debatě

Clintonová se odmítla „vracet k zastaralým (Trumpovým) receptům“. Chce se soustředit na investice a podporu vzdělávání. „Donald měl štěstí, začínal se 14 milióny dolarů od otce. Ale můj otec byl drobný podnikatel a já se chci soustředit na střední třídu,“ řekla Clintonová. Dodala, že je třeba Američanům pomoci, proto třeba podporuje také rodičovskou dovolenou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump vs. Clintonová: Miss Prasátko a špatná, špatná Clintonová Video: Reuters

Daňová přiznání prý ukáže

Trump opakoval, že se za 30 let v Americe nic nezměnilo a vinu na tom má i manžel Clintonové Bill. „Donalde, já vím, že žiješ ve vlastní realitě,“ kontrovala v jednu chvíli Clintonová a publiku radila: „Jen slyšte, co posloucháte.“

Trump jí záhy začal skákat do řeči, Clintonová opakovala, že Trump neříká pravdu, a doporučovala divákům ověřit si po debatě fakta na jejích stránkách. „A také na mých,” reagoval Trump.

Potřebujeme někoho, kdo rozumí penězům
Donald Trump

Když došlo na daně, moderátor připomněl, že Trump je první prezidentský kandidát, který veřejnosti neukázal daňová a majetková přiznání. „Provádím audit,“ vysvětloval Trump a slíbil, že Američanům včas přiznání ukáže, i když mu právníci doporučují, aby to nedělal.

Uvedl, že s přiznáními přijde ve chvíli, kdy Clintonová zveřejní všechny své e-maily.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump s Hillary Clintonovou

Foto: ČTK/AP

Kandidáti na prezidenta USA Donald Trump a Hillary Clintonová

Clintonová přiznala, že udělala chybu, když v úřadu používala soukromý e-mail, a omluvila se a od tématu odběhla.

Zrekapitulovala, že možná Trump není tak bohatý, jak tvrdí, anebo třeba nechce přiznat, že daně neplatí.

Clintonová následně na Trumpa zaútočila s tím, že zná mnoho lidí, kterým za jejich práci, kterou si objednal, nezaplatil. Připomněla také, že Trump šestkrát zbankrotoval a veřejně se chvástal, že je dluhovým králem.

Foto: ČTK/AP

První televizní duel se uskutečnil na univerzitě v New Yorku.

Trump prohlásil, že ho milují tisíce zaměstnanců, a pokud někomu nezaplatil, tak to bylo asi proto, že se mu nelíbila jeho práce. „Potřebujeme někoho, kdo rozumí penězům,“ vychválil své přednosti pro funkci prezidenta.

„Stáváme se zemí třetího světa,“ dodal. „To je možná proto, že mnoho let neplatíš federální daně,“ poznamenala Clintonová. Podle Trumpa to není pravda a problém je v tom, jak se využívá rozpočet a kam směřují peníze. Kritizoval například nadměrný rozpočet armády. Pak ale také řekl, že armáda má zastaralou výzbroj a Rusové a další národy jsou na tom lépe.

Foto: ČTK/AP

Hillary Clintonová

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump

Jeden s druhým nesouhlasí téměř ve všem. U tématu rasové nesnášenlivosti v USA se nicméně Trump s Clintonovou shodli na tom, že je třeba odebrat střelné zbraně „špatným lidem”. Trump řekl, že zejména Afroameričané a Hispánci „zažívají peklo”.

Probírala se také témata kybernetické bezpečnosti a zahraniční politiky. Trump zopakoval, že chce, aby spojenci v NATO platili více. Prohlásil rovněž, že „Islámský stát vznikl kvůli mocenskému vakuu, které vytvořil Barack Obama s Hillary Clintonovou“.

Clintonová připomněla, že Trump podporoval invazi do Iráku i vojenskou akci v Libyi. Trump to popřel: „Nepodporoval jsem válku v Iráku.“ Přiznal ale, že zpočátku „velmi lehce“ v novinovém rozhovoru připustil, že možná ji podporuje, ale ještě neví.

Odmítli podepsat dohodu

Debata vedená moderátorem televize NBC Lesterem Holtem byla podle plánu rozdělena podle témat na šest částí. Na každé z témat bylo vyhrazeno zhruba 15 minut. Oba kandidáti dostali nejprve prostor vyjádřit se sami za sebe, než se rozproudila debata.

Na všechna témata ale nedošlo, protože nebyl dodržen časový harmonogram.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

V publiku seděli i Trumpova manželka Melania, dcera Ivanka a kandidát na viceprezidenta Mike Pence se ženou Karen (zleva doprava).

Foto: ČTK/AP

Bill Clinton s dcerou Chelsea seděli v publiku.

První televizní duel Clintonová vs. Trump vzbudil vášně, ještě než začal, už proto, že se očekávala možná vyšší sledovanost, než bylo rekordních 80 miliónů diváků při debatě Jimmyho Cartera s Ronaldem Reaganem v roce 1980.

Podle zdrojů NBC News spolu kandidáti nesepsali dohodu o „vymezených oblastech neútočení“, jak to bylo běžné v debatách před volbami v minulosti.

K tomu si Trump už předem přisazoval, když v sobotu přes Twitter ohlásil, že by mohl do první řady usadit Gennifer Flowersovou, která kdysi měla poměr s Billem Clintonem. Strhla se vlna kritiky, která mimo jiné poukazovala na to, že je Trump pokrytec, protože i o něm je známo, že měl řadu mimomanželských avantýr, a nevěra manžela není nic, za co by měla být Hillary Clintonová veřejnou zostouzena. Trumpův tábor pak v neděli oznámil, že Flowersová mezi diváky nebude.

Reklama

Související články

Clintonová se po nemoci vrátila do kampaně

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se po třídenní zdravotní pauze opět vrátila do volební kampaně, kde se kromě kritiky utajování svého...

Výběr článků

Načítám