Hlavní obsah

Při protestech proti policejnímu násilí v USA postřelili muže, je v kritickém stavu

Charlotte

Během střetů, které provázely druhou noc protestů proti policejnímu násilí vůči černochům ve městě Charlotte v americkém státě Severní Karolína, utrpěl jeden muž vážné střelné zranění. Zraněno bylo i šest policistů. Podle radnice je v kritickém stavu na přístrojích. Původně přitom vedení města informovalo, že muž zranění podlehl. Guvernér Severní Karolíny vyhlásil ve městě mimořádný stav a povolal příslušníky národní gardy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti policejnímu násilí vůči černochům v CharlotteVideo: Reuters

 
Článek

Protesty v Charlotte propukly poté, co třiačtyřicetiletého černocha Keitha Lamonta Scotta zastřelil policista, rovněž černoch. První demonstrace se konala už v noci na středu. Zranění při ní utrpělo 16 policistů.

Také ve čtvrtek se policie snažila protestující kvůli narůstající agresivitě rozehnat gumovými projektily a slzným plynem.  Charlottská policie na Twitteru uvedla, že muže nestřelila policie. Šlo podle ní o střelbu "civilisty na civilistu".

Foto: Jason Miczek, Reuters

Protestu v Charlotte

Držel knihu, nikoliv zbraň, tvrdí svědci

Za Scottovu smrt je zodpovědný černošský policista Brentley Vinson, který byl už postaven mimo službu. Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Podle některých svědků ale Scott držel knihu, nikoliv zbraň.

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů, kdy většinou bělošští policisté stříleli na černochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám