Hlavní obsah

Američané si připomněli výročí teroru z 11. září 2001

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na oběti z 11. září americký národ nikdy nezapomene, prohlásil prezident Barack Obama na pietním shromáždění u příležitosti 15. výročí teroristických útoků na New York a Washington. Současně vyzval občany, aby se nenechali „rozdělit nepřáteli“.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Američané si připomínali teroristické útoky z 11. září 2001

Článek

"Láska a věrnost ať tě neopouští, připoutej si je k hrdlu, vyryj do srdce," citoval šéf Bílého domu Knihu přísloví z biblického Starého zákona. Prezident poukázal na různorodost Ameriky a vyzval, aby se lidé nenechali od nepřátel rozdělit. Dnešní den je podle něj těžký, ale "odkrývá lásku a věrnost v našich srdcích a v srdcích celého národa".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amerika si připomíná 15 let od útoků 11. záříVideo: Reuters

Organizátoři akce se přísně drží záměru, aby výroční piety byly vždy nepolitické a největší pozornost byla věnovaná pozůstalým. Proto také oba kandidáti prezidentských voleb Hillary Clintonová a Donald Trump přerušili v tento den své kampaně. Oba se vzpomínkové akce zúčastnili, ale nepronesli žádný politický projev.

Clintonová omdlela

Pro Clinotonou byla účast dramatická, během shromáždění omdlela. Když předčasně akci opouštěla, cestou do přistaveného vozu se jí podlomila kolena, zratila botu a do auta jí pomohli tělesní strážci. Podle volebního štábu Clintonovou postihlo přehřátí organismu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová předčasně opouští ceremonii

Po minutě ticha za mrtvé začalo stejně jako v minulých letech čtení jmen všech obětí. Smuteční akce je také připomínkou statečnosti newyorských policistů a hasičů. Na Bílém domě a vládních budovách proto vlaje americká vlajka spuštěná na půl žerdi.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Jeden z newyorských hasičů vzpomíná na své kolegy u památníku obětí teroristických útoků 11. září 2001.

Ground Zero, jak Newyorčané místo teroristického útoku nazvali, se za patnáct let výrazně změnilo. Na místě dvou zničených věží Světového obchodního střediska (WTC) vyrostly nové výškové budovy, nejvyšší na západní polokouli. V okolí jsou nové hotely a obchodní střediska, památce mrtvých je věnováno Muzeum 11. září. Na místě zničených mrakodrapů jsou dvě vodní nádrže, které lemují panely se jmény všech obětí.

Před 15 lety narazili teroristé z Al-Káidy unesenými letadly do dvou věží Světového obchodního střediska v New Yorku a do budovy washingtonského Pentagonu. V pensylvánském Shanksvillu dopadl další letoun, jehož cestující se teroristům postavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám