Hlavní obsah

Podle Clintonové není Trump schopen velet armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

White Plains

Každý člen Republikánské strany, zastávající veřejný úřad či usilující o něj, by měl odpovědět na otázku, zda souhlasí s pohrdlivými výroky Donalda Trumpa o americké generalitě a s jeho chválou na adresu ruského vůdce Vladimira Putina. Na tiskové konferenci ve White Plains u New Yorku to ve čtvrtek večer prohlásila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, která reagovala na Trumpovo vystoupení na středeční bezpečnostní konferenci.

Foto: Chris Keane, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Trump na konferenci kritizoval americké armádní špičky, které podle něj vláda Baracka Obamy „degradovala na trosky”. Naznačil, že nejvyšší generály by jako prezident vyměnil. Putina označil Trump za „dobrého vůdce”, který má svou zemi pevně pod kontrolou.

Trump sice zdůraznil, že by zničil Islámský stát, ale nezveřejnil žádné podrobnosti, aby se to nepřítel nedozvěděl. [celá zpráva]

Výroky realitního magnáta podle Clintonové ukazují, že Trump neuspěl v „klíčovém testu” pro výkon funkce vrchního velitele americké armády. Jeho slova podle ní dokazují, že úřad prezidenta USA není schopen zastávat.

Při výkladu své bezpečnostní politiky Clintonová novinářům řekla, že Spojené státy by měly pronásledovat a zabít vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího stejně, jako se to stalo v případě bývalého šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. „Nikdo nemůže řídit nebo inspirovat útoky proti USA a považovat tím věc za skončenou,” řekla bývalá ministryně zahraničí, která byla v této funkci v době dopadení bin Ládina.

Středeční vystoupení bylo první příležitostí od udělení stranických nominací, kdy se oba politici vystřídali na jediném pódiu.

Trumpova obhajoba

Trump v reakci její slova označil za snahu zakrýt nepovedené vystoupení na středeční bezpečnostní konferenci. Tam Clintonová třetinu času odrážela útoky kvůli použití svého soukromého e-mailu pro služební účely.

„Hillary Clintonová si stále na něco stěžuje... Snažila se prostě zakrýt své bídné vystoupení z minulého večera,” řekl republikánský kandidát novinářům.

Za Trumpova slova na konferenci se postavil rovněž jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, který v některých případech poněkud mírní dopad jeho nejkontroverznějších výroků. Podle něho je „nesporné”, že Putin vede Rusko lépe než Obama Ameriku.

Naopak někteří další republikáni se vůči přirovnání svého kandidáta vymezili a k Putinovu působení se postavili výrazně kritičtěji. „Putin je agresor, který nesdílí naše zájmy. Vladimir Putin porušuje svrchovanost sousedních zemí,” řekl novinářům republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který patří k nejhlasitějším Trumpovým kritikům ve stranickém vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám