Hlavní obsah

Trump štěpí nejen Ameriku, ale také její ruskou diasporu

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významnou podporu v prezidentských volbách v USA může získat republikánský kandidát Donald Trump od rusky mluvících občanů Spojených států. Zatímco značná část amerických přistěhovalců se před nadcházejícími volbami přiklání spíše na stranu demokratické kandidátky Hillary Clintonové, početnou ruskou diasporu si získal.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump

Článek

Trump má však i řadu výrazných kritiků. Tradičně prorepublikánská konzervativní základna, kterou dosud tvořila značná část emigrantů z bývalého SSSR, se totiž poslední dobou rozděluje a o „antireklamu“ se postaraly i některé známé osobnosti.

Podle rozhlasu Radio Svoboda může mít Trump velkou oporu mimo jiné ve voličích z více než půlmiliónové ruskojazyčné diaspory v New Yorku. „Část přesvědčených republikánů mezi nimi bude hlasovat pro kteréhokoli kandidáta na prezidenta, jehož navrhla strana. Další nemají rádi rodinu Clintonových a hlasují ze zásady proti nim. Konečně se přidají i ti, kteří dbají o osud Izraele a v Trumpovi vidí spolehlivějšího obránce bezpečnosti židovského státu než v Clintonové,“ říká novinář Alexej Naxon z ruskojazyčného Radia Davidzon.

Podle něj posluchači stanice, mezi nimiž jsou Rusové, Ukrajinci, Židé i rodáci ze Střední Asie, v posledních letech vnímali prezidenta Baracka Obamu jako „ztělesnění protiruského nebo dokonce ,rusofobního‘ přístupu k jejich historické vlasti“. „Když pak přišel Trump s ideou přátelení se s Ruskem, zařadili se pod jeho vlajku,“ vysvětluje s tím, že v prostředí ruskojazyčné diaspory nicméně panuje „politické napětí“.

Rossija: Je to až zábavné

Velkou podporu podle znalců ruskojazyčného prostředí v USA bude mít Trump zejména mezi židovskou komunitou, kterou tvoří lidé z bývalého SSSR. „Mí rodiče a jejich přátelé jsou přesvědčení republikáni a budou hlasovat pro Trumpa,“ píše na serveru forward.com Margarita Gokunová Silverová, která v 90. letech emigrovala z bývalého SSSR.

„Šokuje mě to. Jeho protiimigrační politika je středem jeho kampaně, šíří nenávist k těm, kdo nejsou křesťané, bílí nebo muži ... Téměř každý ruský Žid, se kterým jsem mluvila, se však vyslovuje pro něj,“ uvádí na základě vlastních poznatků. Podle ní jsou tito voliči přesvědčení, že „až bude zvolen, nebude dělat nic zlého“.

Trumpovy obliby mezi americkými Rusy si všímá také ruská státní televize Rossija. „Je zábavné, že mezi skalními Trumpovými stoupenci nechybí téměř celá ruská diaspora. Rusko je přitom jediná z 20 zemí, kde se podle průzkumů Trump těší větším sympatiím než Clintonová. Fenomén jeho popularity u nás je nepochopitelný a nevysvětlitelný. Možná je to proto, že vzbuzuje dojem ,našeho člověka‘,“ míní komentátor Nikolaj Svanidze.

Baryšnikov věří Hillary

Výrazným stoupencem Clintonové se například stal světově proslulý baletní mistr Michail Baryšnikov. „Jako občan Spojených států poprvé slyším slova, která mi připomínají mé mládí v Sovětském svazu,“ uvedl umělec, který do USA uprchl před 42 roky, na adresu Trumpa.

„Amerika, kterou mám rád, otevírá dveře před lidmi jakékoli národnosti a náboženské příslušnosti a podporuje jakoukoli formu sebeurčení. Amerika mne, emigranta, přijala a umožnila můj tvůrčí růst. Hillary věří v tuto Ameriku a bojuje o ni už půl století,“ dodal.

Imigrant z Litvy, politolog Ilja Levkov tvrdí, že má problém s oběma kandidáty. Podle něj je Trump „nevzdělaný“, nedokáže se soustředit na téma a jeho jazyk je „příliš lidový“. „Znepokojuje mne, jak může být potenciální vůdce svobodného světa tak ubohý,“ netají se.

Zároveň je přesvědčen, že „hříchy“ Clintonové jsou těžší než Trumpovy. „Nevzpomínám si na kandidáta tak zkorumpovaného jako ona,“ uvedl.

Reklama

Související články

Nebyla jsem společnicí, brání se Trumpová

Žalobu za pomluvu podává proti britskému listu The Daily Mail (DM) a dalším médiím v Británii i mimo ni Melania Trumpová (46), manželka republikánského...

Výběr článků

Načítám