Hlavní obsah

Profesoři neuspěli, texaský soud zrušil zákaz nosit zbraně na přednášky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Soud v americkém státě Texas zrušil zákaz nošení zbraní na přednášky na tamní univerzitě, který vyhlásili její profesoři. Informovala o tom agentura Reuters. Pedagogové svým výnosem reagovali na nedávné uzákonění používání zbraní na školách, které má podle zákonodárců pomoci snížit počet tragicky končících útoků na univerzitách.

Foto: AP

Texaská policie (ilustrační foto)

Článek

Trojice profesorů Texaské univerzity zákaz nosit zbraně na přednášky odůvodnila tím, že možnost používat zbraně ohrožuje akademickou svobodu.

Podle soudu však neprokázali, že by jejich krok byl pro školu podstatným přínosem. Texaští zákonodárci naopak jednali zcela v rámci svých pravomocí, uvedl soudce.

„Neexistuje jednoduše žádné zákonný důvod odepírat právoplatným a zákon dodržujícím majitelům zbraní stejnou možnost bránit se, jakou mají lidé v ostatních částech Texasu,” uvedl v reakci na výrok soudu republikánský ministr spravedlnosti druhého nejlidnatějšího amerického státu Ken Paxton.

Nesmí být vidět

Podle zákona platného od začátku tohoto měsíce mohou osoby starší jednadvaceti let nosit na území univerzitních kampusů střelné zbraně v případě, že nejsou na první pohled viditelné. [celá zpráva]

Podle zastánců této normy si střelci jako cíl svých útoků vybírají často univerzity či kina právě proto, že na těchto místech nečekají odpor ozbrojených osob. Nová možnost nošení zbraní tak podle nich učiní z univerzit bezpečnější místa.

Četní odpůrci zákona z řad akademiků v něm naopak vidí nebezpečí kvůli kombinaci mládí, střelných zbraní a často nevázaného života studentů.

Nošení zbraní ukrytých pod oděvem či jinak skrytých umožňuje na území vysokoškolských zařízení celkem osm států unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám