Hlavní obsah

V USA hledají dobrovolníky, kteří se nechají nakazit virem zika

Američtí výzkumníci hledají dobrovolníky, kteří se nechají naočkovat nebezpečným virem zika. Hodlají tak otestovat dvě experimentální vakcíny. Ta vítězná poputuje k tisícům lidí převážně v Latinské Americe a karibských státech, kde virus udeřil nejsilněji, napsala americká stanice CBSNews.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti

Článek

Dobrovolníci, kteří za účast na experimentu dostanou zaplaceno, by měli být zdraví, ženy nesmějí být těhotné. S jejich účastí musí souhlasit vládní úřady. Po naočkování laboratorně kultivovaným virem budou lékaři v nemocnici v Baltimoru studovat reakci jejich organismu.

„V testech na lidech spatřujeme nejen důležitý krok ve vývoji vakcíny, ale také pochopení podstaty viru zika,“ citovala CBSNews lékařku Annu Durbinovou z Johns Hopkinsovy nemocnice, která vede tým výzkumníků. Testy by se měly uskutečnit letos v prosinci.

Virus zika způsobuje chorobu, při níž se může u těhotných žen zablokovat vývoj mozku plodu a vytvořit takzvaná mikrocefalie. Virus přenášejí především komáři druhu Aedes aegypti. CBSNews upozornila, že ani v případě nalezení účinné vakcíny nebude očkování ještě nějakou dobu dostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám