Hlavní obsah

Před Obamou žádné útoky nebyly, řekl Giuliani, který byl 11. září 2001 starostou New Yorku

New York

Bývalý newyorský starosta Rudy Guliani, který před nadcházející prezidentskou volbou podporuje Donalda Trumpa, prohlásil, že před příchodem Baracka Obamy do Bílého domu nedošlo k žádnému úspěšnému útoku radikálních islamistů na území USA. Patrně si neuvědomil, že to bylo za jeho starostování a dlouho před Obamou, když Al-Káida zaútočila na Světové obchodní centrum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Před Obamou žádné útoky nebyly, řekl Giuliani, starosta New Yorku ze září 2001Video: Reuters

 
Článek

„Před těmi osmi lety, než přišel Obama, jsme ve Spojených státech neměli žádný úspěšný teroristický útok radikálních islamistů. Všechno to začalo, když nastoupili do úřadu Clintonová a Obama,“ prohlásil podle CNN Guliani.

Trumpův tiskový mluvčí později vysvětloval, že Guliani měl na mysli období od 11. září 2001, kdy došlo k útokům Al-Káidy, do zvolení Baracka Obamy. Před zmíněnými výroky ale bývalý newyorský starosta hovořil o době mezi lety 1993 a 2001.

Prostě použijete zkratku, hájí se Giuliani

Sám Guliani později v rozhovoru pro New York Daily News vysvětloval, že největší teroristický útok na území Spojených států vypustil, protože se uchýlil k užití „zkratkovitého jazyka“.

„Prostě použijete zkratkovitý jazyk, všechny lidské bytosti občas mluví zkratkovitým jazykem,“ hájil se muž, jenž byl během útoků na takzvaná dvojčata starostou New Yorku.

I přesto však Giulianiho tvrzení není pravdivé, neboť útoky motivované radikálním výkladem islámu se děly i v období prezidentství republikána George W. Bushe, o kterém mluví, byť byly ojedinělé.

Islamisticky motivované útoky v USA za prezidentství G. W. Bushe
V roce 2002 při střelbě na letišti v Los Angeles zahynuli dva lidé, čtyři byli zraněni, když na ně zaútočil Egypťan Hišám Mohamed Hadájit, jenž byl podle Káhiry napojen na teroristickou organizaci Al-Gama'a al-Islamíja.
V říjnu téhož roku zabil John Allen Muhammad a jeho 17letý komplic Lee Boyd Malvo 10 lidí, kteří svůj boj za práva černochů označovali za džihád.
V červenci 2006 zabil Naveed Afzal Haq jednu ženu a pět dalších lidí zranil v sídle Židovské federace v Seattlu. Označil se za amerického muslima nenávidějícího Izrael.
V březnu téhož roku absolvent univerzity v Severní Karolíně Mohammad Reza Taheri-azar najel v kampusu školy off-roadem do skupiny lidí, devět zranil. Jako motiv uvedl pomstu za muslimy.

Republikán Rudy Guliani se zároveň ostře vymezoval vůči kandidátce demokratů Hilary Clintonové a prohlásil, že je Donald Trump „jedinou nadějí na změnu našeho přístupu k terorismu radikálního islámu“.

Související témata:

Foto: Jim Young, Reuters

Hillary Clintonová

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Reklama

Související články

Guantánamo opustilo dalších 15 lidí

Spojené státy propustily z věznice Guantánamo 15 lidí a odeslaly je do Spojených arabských emirátů. Je to největší transfer vězňů ze zmíněného zařízení za...

Výběr článků

Načítám