Hlavní obsah

Guantánamo opustilo dalších 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy propustily z věznice Guantánamo 15 lidí a odeslaly je do Spojených arabských emirátů. Je to největší transfer vězňů ze zmíněného zařízení za prezidenta Baracka Obamy, který od svého nástupu do funkce před sedmi lety usiluje o uzavření věznice.

Foto: Lucas Jackson/File Photo, Reuters

Plot okolo základny Guantánamo

Článek

Pentagon potvrdil propuštění 12 občanů Jemenu a tří Afghánců. Všichni byli na Guantánamu zadržováni bez obvinění, někteří déle než 14 let.

Věznice se nachází na americké námořní základně na jihovýchodě Kuby. Otevřeli ji za předchozího prezidenta George W. Bushe v roce 2002 pro osoby podezřelé z terorismu. Zařízením prošlo 779 lidí. Nejvíce jich bylo v červnu 2003, a to 684.

Odsouzen nebyl nikdo

Obviněn byl jen málokdo a odsouzen nebyl nikdo. Většina vězňů byla propuštěna - přijaly je například i Slovensko, Uruguay nebo Estonsko. Devět jich ve věznici zemřelo.

V současnosti zde zůstává uvězněno 61 lidí, připomněla stanice BBC. U dvaceti z nich už byl schválen jejich přesun, sedm osob čelí obvinění.

Trump by ji využil

O uzavření Guantánama od počátku usiluje prezident Obama, podle něj je jeho existence v rozporu se základními americkými hodnotami, poškozuje reputaci USA ve světě a slouží jen jako ideální záminka k rekrutování dalších džihádistů. Jeho provoz navíc ročně vyjde na 445 miliónů dolarů (více než 10,5 miliardy korun).

Obama ale se svojí iniciativou naráží v Kongresu, v němž mají většinu republikáni. Jejich prezidentský kandidát Donald Trump naopak slibuje, že v případě svého zvolení bude věznici využívat a proti zadržovaným lidem by použil horší výslechové metody než waterboarding, který Obama zakázal. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Novinky

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám