Hlavní obsah

Brazilského exprezidenta čeká soud kvůli korupci

– Brasília

Brazilský exprezident Inácio Lula da Silva se bude muset před soudem zodpovídat z obvinění ze snahy o bránění spravedlnosti v korupčním skandálu kolem ropné společnosti Petrobras. Vyplývá to ze sobotní zprávy agentury Reuters ze soudních dokumentů. Termín procesu zatím nebyl stanoven.

Foto: Bob Strong, Reuters

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Exprezidentovi právníci uvedli, že zatím nebyli o rozhodnutí soudu informováni. Dodali však, že hodlají prokázat nevinu svého klienta. Lula da Silva jakékoliv pochybení popírá.

Rozsáhlý skandál kolem manipulace zakázek státní společnosti Petrobras už přes rok otřásá politickou scénou Brazílie a týká se desítek politiků různých stran.

Na 90 osob, většinou podnikatelů či manažerů, už bylo v kauze odsouzeno. Někteří z nich výměnou za nižší trest ve výpovědích odhalují další informace a jména.

Skandál vedl i k politickým otřesům. Přestože se nepotvrdilo, že by do něj byla zapletena následovnice Luly da Silvy Dilma Roussefová, byla odvolána kvůli manipulacím s hospodářskými výsledky země před volbami. [celá zpráva]

Brazílie zažívá nejhorší recesi od velké hospodářské krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám