Hlavní obsah

Demokraté vidí za uniklými e-maily Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie
Aktualizováno

Ve filadelfské kongresové hale odstartoval v pondělí večer čtyřdenní sjezd americké Demokratické strany, který má potvrdit nominaci bývalé první dámy Hillary Clintonové do boje o Bílý dům. Úvod konference demokratů poznamenala aféra kolem zveřejněných e-mailů stranického vedení, které obsahují důkazy o podpoře Clintonové na úkor jejího soupeře z primárek Bernieho Sanderse.

Foto: Charles Mostoller, Reuters

Delegát na sjezdu demokratů s transparentem Bernieho Sanderse

Článek

Sanders sice kandidaturu Clintonové proti Trumpovi opakovaně podpořil a vyzval stoupence demokratů k jednotě, aby realitní magnát ve volbách nezvítězil. Radikální stoupenci levicového vermontského senátora ale nehodlají Clintonovou podpořit a stále zvažují, jak její nominaci na poslední chvíli zvrátit.

Když přišel Sanders na pódium, přivítal ho tříminutový potlesk. „Hillary Clintonová musí být příštím prezidentem Spojených států. Jestliže Donald Trump je zaneprázdněn urážením jedné skupiny za druhou, Hillary Clintonová chápe, že naše různorodost je jednou z největších našich sil,“ prohlásil Sanders, jehož příznivci se stále nechtějí smířit s tím, že v primárkách prohrál.

Upozornil na to, jaké nebezpečí by mohlo znamenat nezúčastnit se voleb a nechat vyhrát Trumpa:„Jestliže nevěříte, že tyto volby jsou důležité, na chvilku se zamyslete nad tím, jaké soudce Nejvyššího soudu by mohl Donald Trump nominovat a co by to mohlo znamenat pro občanské svobody, rovná práva a pro budoucnost naší země.“

Jakmile ale zmiňoval Clintonovou, ozývalo se v sále bučení.

Vřelého přijetí se dočkala i Michelle Obamová, která ve své řeči také zaútočila na Donalda Trumpa, když se otřela o jeho slogan „Udělejme Ameriku opět velikou“. „Nenechte nikoho říkat, že tato země není veliká, že ji potřebujeme opět udělat velikou, protože právě teď je největší zemí na Zemi,“ řekla první dáma.

Na Trumpa útočila nepřímo opakovaně, například když řekla: „Když je někdo krutý nebo šikanuje, nemůžeme klesnout na jeho úroveň.“ A Clintonovou podpořila slovy: „Jsem s ní.“

Skandál s e-maily

Nervozitu zvyšuje tvrzení demokratů, že za zveřejněním důvěrných e-mailů stojí Rusko. O útoku na stranické servery informovala Demokratická strana už v dubnu a najatá soukromá bezpečnostní agentura prý tehdy objevila v akci hackerů jasnou ruskou stopu. [celá zpráva]

Skutečnost, že data byla zveřejněna až po třech měsících těsně před nominačním sjezdem demokratů, podle stranických expertů potvrzuje záměr Moskvy ovlivnit americké volby.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Policisté odvádějí demonstrantku ve Filadelfii.

Únik a zveřejnění e-mailů už vyšetřuje FBI.

Obsah e-mailů tvrdě kritizují Sandersovi stoupenci a strana, jejíž vedení se za skandál „hluboce omluvilo“, podle komentátorů čelí hrozbě rozkolu. Skupina asi pěti set demonstrantů se v úterý shromáždila před filadelfskou radnicí, odkud se pod hesly „Nominujte Sanderse, nebo v listopadu prohrajete!” přesunula ke sjezdové hale. Policie se snažila udržet demonstranty na chodnících, aby neblokovali dopravu v centru. Podle CNN jsou protesty silnější, než byly demonstrace během republikánského nominačního sjezdu v Clevelandu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Účastníci pochodu na podporu Bernieho Sanderse

O nominaci Clintonové se bude rozhodovat v úterý, tedy druhý den sjezdu. Zatím není zřejmé, zda k tomu dojde aklamací, tedy vyjádřeném obecného souhlasu, nebo jmenovitým hlasováním. V prvním případě by Sanders musel zbavit své delegáty povinnosti hlasovat podle výsledku primárek.

Související témata:

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Bernie Sanders

Bývalá první dáma má formálně přijmout nominaci v závěrečném projevu ve čtvrtek.

Výběr článků

Načítám