Hlavní obsah

Trump v průzkumech poprvé předstihl Clintonovou

Washington
Aktualizováno

Republikánský kandidát na úřad amerického prezidenta Donald Trump poprvé vede v průzkumu nad kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou. Podle celoamerického průzkumu stanice CNN a organizace ORC by nyní Trumpa volilo 48 procent lidí, Clintonovu 45 procent.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Miliardář Donald Trump

Článek

Pokud by se do průzkumu započetli i možní nezávislí kandidáti Gary Johnson a Jill Steinová, pak by Trump získal 44 procent, Clintonová 39 procent, Johnson devět a Steinová tři.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Průzkum k prezidentským volbám v Americe

CNN upozornila, že Trump si po sjezdu své strany, na němž byl minulý týden oficiálně nominován kandidátem republikánů, v průzkumu polepšil o šest procent. Naposledy kandidáti po nominačních sjezdech svých stran získali výrazně víc voličů v roce 2000, kdy se preference Ala Gorea a George Bushe posunuly shodně o osm procent.

Republikán Trump našel nové stoupence hlavně mezi lidmi, kteří se nehlásí k žádné straně. Po nominační konferenci republikánů se k němu přihlásilo až 43 procent nezávislých. Další velkou skupinou, která se po clevelandské konferenci přiklání spíš k Trumpovi, jsou podle rozboru výsledků ankety CNN/ORC běloši bez vyššího než středoškolského vzdělání. Ti, kteří mají alespoň bakalářský titul, dávají přednost Clintonové.

Trump po nominaci zlepšil také osobní skóre, protože 52 procent lidí je teď toho názoru, že kandiduje pro dobro země, ne své vlastní. U Clintonové je tohoto názoru jenom 44 procent lidí.

Začíná sjezd demokratů

U demokratů ale sjezd teprve v pondělí začal. Chtějí na něm ukázat jednotu a soudržnost a nabídnout alternativu k Trumpově programu, který podle nich Ameriku rozděluje.

Foto: Mike Blake, Reuters

Hillary Clintonová

E-maily na WikiLeaks jitří rány

Demokraté ale čelí novému skandálu s únikem stranické elektronické pošty, kvůli němuž rezignovala předsedkyně celostátního výboru Demokratické strany Debbie Wassermanová Schultzová.

Tisíce e-mailů zveřejnil koncem minulého týdne server WikiLeaks. Odhalují především to, že špičky demokratů během primárek upřednostňovaly Clintonovou před levicovějším Berniem Sandersem, ačkoliv navenek projevovaly nestrannost. Uniklých e-mailů využívá Trump, který se snaží zlákat milióny voličů, kteří během demokratických primárek dali hlas Sandersovi.

Ačkoli na sjezdu vystoupí významné postavy amerických demokratů - současný prezident Barack Obama i bývalý prezident Bill Clinton -, komentátoři se shodují, že rozhodující bude právě Sandersovo slovo. Podle komentáře listu The Independent musí Sanders zabránit odlivu svých voličů, na něž má políčeno Trump.

Trump ve svých příspěvcích na Twitteru oslovil zklamané příznivce Sanderse také poukazováním na to, že centrista Tim Kaine, jehož si Clintonová vybrala za viceprezidenta, není zrovna jejich ideální kandidát. Trump tuto volbu  „podvodnice Hillary” označil za „velmi neuctivou k Sandersovi a všem jeho příznivcům.”

Avšak Sanders se Kaina zastal: „Tim je chytrý chlapík a velmi fajn. Jestli jsou jeho politické názory odlišné od mých? Ano, je mnohem konzervativnější. Ale ve srovnání s Donadlem Trumpem, který odmítá vědu, nevěří tomu, že klimatické změny jsou skutečné, po celé zemi napadá Mexičany, Hispánce, muslimy, ženy, veterány a Afroameričany, je Tim Kaine stokrát lepší, než kdy bude Donald Trump. A to i ve svém úplně nejhorším dni, věřte mi”.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Sanders veřejně podpořil Clintonovou

Bernie Sanders v úterý veřejně podpořil svou bývalou soupeřku Hillary Clintonovou v boji o Bílý dům. Prohlásil, že se musí stát příští prezidentkou USA. Do...

Trump přijal nominaci, chce právo a pořádek

Realitní magnát a miliardář Donald Trump ve čtvrtek na sjezdu v Clevelandu oficiálně přijal republikánskou nominaci na prezidenta USA. V projevu se označil za...

Výběr článků

Načítám