Hlavní obsah

V Baton Rouge střílel bývalý příslušník námořní pěchoty

Baton Rouge

Střelec, který v neděli ve městě Baton Rouge na jihovýchodě USA zabil tři policisty a další tři zranil, byl v minulosti příslušníkem americké námořní pěchoty. Agentuře Reuters to řekl vládní zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Foto: Joe Penney, Reuters

Policejní vozidla po střelbě blokují ulici v Baton Rouge.

Článek

Americká média již dříve uvedla, že střelcem byl devětadvacetiletý Gavin Long. Úřady však totožnost útočníka doposud oficiálně nezveřejnily. Předpokládá se, že po policistech střílel pouze jeden muž, podle úřadů však není jasné, zda mu někdo nepomáhal. K možným motivům útoku se úřady odmítly vyjádřit.

Policie v Baton Rouge na začátku července za nejasných okolností zastřelila černocha Altona Sterlinga. Jeho smrt vyvolala po celých Spojených státech protesty proti chování policie vůči černochům. Long byl podle médií rovněž černé pleti.

V Dallasu tento měsíc střelec během protestů zabil pět policistů. Vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté. [celá zpráva]

Dotáhl to až na seržanta

Long podle vojenských záznamů sloužil v americké námořní pěchotě od srpna 2005 do srpna 2010 a dosáhl hodnosti seržanta. V období od června 2008 do ledna 2009 působil v Iráku a získal několik medailí, napsaly agentury AP a Reuters.

List The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním uvedl, že Long byl spojený s protivládní skupinou New Freedom Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám