Hlavní obsah

Venezuelská armáda obsadila přístavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelská armáda převzala kontrolu nad pěti největšími přístavy v zemi. Oznámil to prezident Nicolás Maduro, podle kterého krok povede ke zlepšení hospodářské situace v zemi, informovala ve středu agentura AFP. Venezuela se kvůli nízké ceně ropy potýká s katastrofálním nedostatkem základních potravin a léků.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Tváří v tvář nedostatku základních potravin a léků Maduro rozhodl, že spolu s ministrem obrany Vladimirem Padrinem zcela převezme „velení nad zásobováním země”. Koordinovat chce práci všech ministerstev, které mají na starosti zásobování.

„Dnes jsme obsadili pět klíčových přístavů země: (přístavy) Guanta, La Guaira, Puerto Cabello, Maracaibo a Guamache,” uvedl v úterý večer Maduro po setkání s ministrem obrany. V čele úřadu spravujícího venezuelské přístavy stanul generál Efraín Velasco Lugo.

Maduro vyjádřil naději, že pod novým vojensko-civilním vedením přístavy začnou „fungovat tak, jak mají”. Dosud v nich podle něj v přístavech panoval chaos, který nahrával korupci.

Zboží pro chudé končí v Kolumbii

Venezuela se potýká s problémy především kvůli nízkým cenám ropy, na jejímž vývozu ekonomika země stojí. Většina potravin a základního zboží se do země dováží. Socialistická vláda zavedla už v roce 2003 kontrolu cen základního zboží, aby je zpřístupnila i chudým. Kolem 40 procent tohoto subvencovaného zboží se však podle BBC pašuje do Kolumbie, kde je se ziskem prodáváno.

Opozice nedostatek připisuje špatné politice vlády, která situaci vysvětluje jako protivládní spiknutí, v němž se spojila opozice se Západem. Nedostatkem základních potravin a léků trpí 80 procent obyvatel Venezuely.

Situace je tak zoufalá, že Venezuela v neděli otevřela na dvanáct hodin hranice do Kolumbie, aby si tam lidé mohli nakoupit. Jen přes přechod mezi venezuelským městem San Antonio del Tachira a kolumbijskou Cúcutou přešlo okolo 35 000 lidí. Nakupovali především základní potraviny a léky. Po návratu uváděli, že v obchodech našli i potraviny propašované z Venezuely.

Reklama

Výběr článků

Načítám