Hlavní obsah

Sanders veřejně podpořil Clintonovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portsmouth
Aktualizováno

Bernie Sanders v úterý veřejně podpořil svou bývalou soupeřku Hillary Clintonovou v boji o Bílý dům. Prohlásil, že se musí stát příští prezidentkou USA. Do poslední chvíle s ní přitom bojoval o nominaci.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Bernie Sanders vyjadřuje podporu Clintonové

Článek

„Ona bude demokratickou kandidátkou na prezidenta a já mám zájem udělat všechno, co mohu, aby se stala příští prezidentkou Spojených států,“ řekl Sanders podle BBC.

„Tato kampaň je o potřebách amerického lidu a je zaměřena na velmi vážné krize, jimž čelíme. A s tím, jak se blížíme k (volebnímu) listopadu, nemám pochybnosti, že Hillary Clintonová je zdaleka nejlepší kandidátkou, která je může zvládnout,“ dodal Sanders po boku Clintonové na shromáždění ve státě New Hampshire.

Sanders a Clintonová v Portsmouthu na společném vystoupení tak formálně oznámili konec svého soupeření. Clintonová potřebuje sjednotit demokraty v boji proti kandidátovi republikánů Donaldu Trumpovi.

Sandersova podpora tak ukončila obavy, že by mohl tento demokratický socialista štěpit stranu, když tak tvrdě soupeřil s Clintonovou.

Vystoupení bylo výsledkem dlouhých jednání mezi manažerem volební kampaně Clintonové a hlavním Sandersovým poradcem. Od června spolu jednali takřka každý den.

Důležitá podpora

Sandersova podpora výrazně pomůže Clintonové, domnívá se demokratický poslanec Barney Frank. Očekává však, že Sanders neskončí u pouhého vyjádření „podporuji ji“, ale také těm, kteří hlasovali pro něj, vysvětlí, proč podpořil Clintonovou v boji proti Trumpovi, když proti ní tak tvrdě bojoval. Bez toho nepůjdou jeho zastánci hlasovat pro Clintonovou.

Nikde také nepadlo ani slovo o tom, co Clintonová přejala ze Sandersova programu, což by jí mohlo získat podporu Sandersových zastánců. Tu zatím nemá.

Marie Clarková řekla CNN jasně: „Bernie nebo nic. Chci hlasovat pro někoho, kdo má svou integritu, kdo byl 40 let konzistentní.“ Podobně se vyjádřila i Patti Covinová: „Následovala bych Bernieho až na konec světa, ale nikdy ho nebudu následovat za Hillary.“ Odmítla však, že by dala hlas Trumpovi, který by rád získal lidi podporující Sanderse.

Reklama

Výběr článků

Načítám