Hlavní obsah

USA se chystají ptát turistů na jejich facebookové účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda navrhla přidat do vstupního formuláře pro zahraniční návštěvníky kolonku, v níž by turisté dobrovolně uváděli, jaké mají účty na sociálních sítích. Washington doufá, že data pomohou odhalit případné nekalé aktivity a předcházet teroristickým útokům. Napsal to deník The New York Times (NYT).

Foto: Novinky

Článek

„Sběr dat ze sociálních médií podpoří současný proces vyšetřování a poskytne ministerstvu národní bezpečnosti větší vhled do případné nekalé aktivity,“ uvedla k návrhu pohraniční stráž.

NYT nicméně napsal, že návštěvníci ze zemí zařazených do programu Visa Waiver podle návrhu nebudou muset udávat také hesla ke svým účtům. Program umožňující bezvízový vstup do USA na 90 dnů se vztahuje také na Čechy.

Návrhy po útocích

Zpřísnění podmínek programu navrhli už loni američtí zákonodárci v reakci na teroristické útoky v Paříži, ale především na prosincový útok v kalifornském San Bernardinu. Vyšetřovatelé totiž následně zjistili, že útočící manželský pár o svém závazku vést džihád a obětovat se psal na internetu, i když se nerozepisoval o konkrétních záměrech.

Jeden z kongresmanů, který návrh na zpřísnění programu předkládal, návrh vlády kritizuje. „Dobrovolné uvádění (účtů) nikomu bezpečnost nezaručí,“ uvedl republikán z Floridy Vern Buchanan. Jeho návrh předpokládá, že ministerstvo vnitra nejprve zkontroluje všechny veřejně dostupné záznamy dotyčného včetně dostupných záznamů na Facebooku a dalších sociálních sítích, než ho pustí na americkou půdu.

Anketa

Navštívili jste USA?
ano, několikrát
17,4 %
jednou
10 %
ne, ale chystám se tam
11,5 %
ne, ani se tam nechystám
61,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1448 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám