Hlavní obsah

Boje učitelů s policií v Mexiku nepřežilo šest lidí

Mexiko

Při násilných střetech mezi policií a členy učitelských odborů v Mexiku v neděli zahynulo šest lidí. Informovali o tom v pondělí podle agentury AP představitelé odborů a státu. Víc než stovka lidí navíc utrpěla zranění. Policie také 21 demonstrantů zadržela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při násilných protestech učitelů v Nochixtlánu byla slyšet střelba Video: AP

 
Článek

Odboráři na jihu Mexika blokovali silnice a zapalovali automobily. Národní konfederaci zaměstnanců ve školství (CNTE) se nelíbí vládní reforma vzdělávacího systému, jejíž součástí je povinné testování učitelů.

Protestuje také proti uvěznění odborových předáků kvůli obviněním z praní špinavých peněz a z dalších trestných činů.

Všech šest mrtvých jsou civilisté, uvedl guvernér státu Oaxaca Gabino Cué. Dva z nich jsou podle něj členy učitelských odborů CNTE. Dřívější informace o smrti jednoho z policistů se nepotvrdila. Z asi stovky zraněných je 55 policistů, osm z nich utrpělo střelná zranění, řekl Cué.

Konec dominance odborářů

Konfederace CNTE již několik měsíců organizuje protesty po celé zemi, včetně bivakování před ministerstvem školství v metropoli. Požaduje návrat propuštěných učitelů a zrušení školské reformy.

Foto: Reuters

Mexický policista prochází kolem nákladního auta zapáleného v Nochixtlanu při protestech proti reformě školství.

Reforma mimo jiné ukončila hegemonii CNTE, která jako největší odborová organizace mexického školství od konce 60. let ovládala vzdělávací systém v zemi.

Tyto radikálně levicové odbory, se silnou základnou v chudých mexických státech Chiapas a Oaxaca na jihu země, vytvořily podle úřadů klientelistickou síť a měly pod kontrolou školskou státní správu.

Nový zákon ukončil praxi, v níž se s učitelskými posty kšeftovalo, a zavedl povinné konkurzy a pravidelné atestace učitelského sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám