Hlavní obsah

Obama: USA musí jednat, jinak budou další masakry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando
Aktualizováno

Spojené státy musí zpřísnit podmínky nákupu střelných zbraní, jinak budou čelit dalším střeleckým útokům, jako byl nedělní masakr v gay klubu v Orlandu na Floridě se 49 oběťmi. Ve čtvrtek to v Orlandu po setkání s pozůstalými prohlásil americký prezident Barack Obama, který zároveň ocenil Senát USA za to, že chce příští týden o zpřísnění prodeje zbraní jednat.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden pokládají květiny k místu, kde si lidé připomínají oběti masakru v klubu v Orlandu.

Článek

"My všichni musíme společně učinit více, abychom zastavili vrahy, kteří nás chtějí terorizovat," řekl Obama. Dodal, že samotářské útočníky nezastaví jen vojenské či zpravodajské řešení, ale důraznější a širší úsilí. Podle Obamy názor, že krveprolití mohlo zabránit více ozbrojených lidí v klubu, odporuje zdravému rozumu.

"Pokud nepřikročíme k činům, uvidíme další masakry, jako byl tento, protože sami umožníme, aby se děly," řekl Obama. Uvedl rovněž, že truchlící rodiny se ho ptaly, proč se takovéto věci neustále stávají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jedna z návštěvnic gay klubu natočila útok Omara Mateena, sama ho nepřežilaVideo: Snapchat Via Sandy Marte, AP

Kvůli častým útokům střelců volají mnozí v USA v čele s prezidentem Obamou po zpřísnění prodeje zbraní. Republikáni a také vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA) ale jakákoli omezení odmítají.

Server gunviolencearchive.org, který mapuje případy, kdy zahynuli či byli postřeleni nejméně čtyři lidé, hlásí jen za červen 20 takových přestřelek se 70 mrtvými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám