Hlavní obsah

V Orlandu střílel osamělý útočník, řekl Obama a opřel se do Trumpa

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy nemají informaci, že by za nedělním útokem v Orlandu stála organizovaná skupina. Po zasedání Rady národní bezpečnosti USA to v úterý ve Washingtonu prohlásil prezident Barack Obama. Pachatelem je podle něj muž poznamenaný extremistickými informacemi z internetu. Obama se v analýze bezpečnostní situace USA nevyhnul důrazné kritice republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Americké úřady už předešly mnoha útokům a zachránily mnoho životů, nikdy jim nemůžeme dost poděkovat, uvedl prezident. Všemožně usilujeme o to, abychom podobným útokům předešli, ale osamělé útočníky je velmi obtížné nalézt, dodal.

Vrah 49 lidí v baru pro příslušníky komunity LGBT Omar Mateen před činem tvrdil, že přísahá věrnost Islámskému státu. Toto radikální islamistické hnutí se pak také k útoku přihlásilo. Z vyšetřování nicméně vyplývá, že vedle náboženské motivace zřejmě stála za hrůzným činem také pachatelova vlastní nevyjasněná sexuální orientace. [celá zpráva]

Zákaz útočných zbraní a postup proti IS

Podle Obamy musí USA zabránit budoucím vrahům v přístupu k válečným zbraním, pokud chtějí chránit obyvatelstvo před domácími extremisty. Lidé, kteří nesmějí vstoupit do dopravního letadla, by neměli mít ani právo koupit zbraň. Zákon o zákazu útočných zbraní by měl znovu vstoupit v platnost, konstatoval. Zákon, jehož platnost vypršela v roce 2004, nebyl prodloužen hlavně kvůli odporu republikánských poslanců.

Pokud uvízneme v nastražené pasti a budeme všechny muslimy označovat stejně, pak děláme práci za teroristy
Barack Obama, prezident USA

Úkolem USA podle Obamy zůstává soustředit se na zničení Islámského státu (IS). Je to úkol těžký, ale dosahujeme pokroku, řekl prezident. Vyřadili jsme na 120 vůdců IS, v Iráku tato organizace ztratila téměř polovinu území, které původně kontrolovala. IS je fakticky odříznut od mezinárodního finančního systému. Proud bojovníků z ciziny, a to i z USA do Sýrie, výrazně poklesl, prohlásil.

USA se v Iráku snaží podpořit stabilitu země tak, aby se Islámský stát nemohl vrátit. Pokud jde o Sýrii, pak zastavení bojů v této zemi je klíčem k boji proti IS. USA budou dál usilovat o ukončení syrské občanské války politickými prostředky. Půdu pod nohama ztrácí IS i v Libyi, zdůraznil Obama.

Opřel se do Trumpa

Šéf Bílého domu kritizoval záměr republikánského prezidentského kandidáta Trumpa zakázat vstup muslimů do USA. Tato vyjádření naši bezpečnost neposílí a zrazují hodnoty, za nimiž Amerika stojí. Takovou Ameriku nechceme, žádné kontroly náboženského vyznání nezavedeme, řekl.

Obama rovněž komentoval Trumpovy výtky, že nenazývá extremisty pravým jménem, pokud se vyhýbá označení "islámští teroristé". Bílý dům toto označení neužívá, aby nekriminalizoval celou islámskou komunitu. Volí nejčastěji termín "islamisté" nebo "teroristé".

Pečlivě si vybírám označení pro existující hrozby, řekl prezident, nikoli ale kvůli politické korektnosti, ale jako součást strategie pro boj s IS. "Pokud uvízneme v nastražené pasti a budeme všechny muslimy označovat stejně, pak děláme práci za teroristy," varoval Obama.

Ozbrojenci IS nejsou náboženskými bojovníky, ale bandity a zloději. "Nedopustím, aby teroristé vyhráli," řekl závěrem americký prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama: Teroristický čin a akt nenávisti

Policie zatím nezná přesný motiv střelce z Floridy. Na tiskové konferenci to v neděli uvedl americký prezident Barack Obama. Útok, při kterém zemřelo 50 lidí,...

Výběr článků

Načítám