Hlavní obsah

Policie se ke střelci a rukojmím v Orlandu probourala obrněným vozidlem

Orlando
Aktualizováno

Vrah z orlandského gay klubu byl podle jednoho ze známých zbožným muslimem a v letech 2011 a 2012 navštívil Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Imám z modlitebny ve Fort Pierce, kam Omar Mateen docházel, rovněž vypověděl, že zde Mateen nechyběl ani v předvečer masakru. Modlitebnu navštívil i se svým otcem a synem. Policie ho zlikvidovala poté, co se do klubu probourala.

Foto: Jim Young, Reuters

Policisté museli při záchraně lidí probourat díru ve zdi

Článek

Američan afghánského původu Mateen postřílel 49 lidí. Pět desítek dalších zranil. [celá zpráva]

Policie ho zlikvidovala poté, co prorazila zeď klubu. Nejprve použila výbušninu, která ale nestačila, a tak nasadila obrněné vozidlo Bearcat a  vnikla dovnitř. Mateen se zabarikádoval na jedné z toalet s asi pěti rukojmími, kteří hned vybíhali ven. Střelec byl mezi nimi a začal pálit do policistů, ale ti ho záhy zabili.

„Podařilo se nám zachránit mnoho lidí,” upozornil policejní šéf John Mina, podle něhož všech pět rukojmí přežilo, stejně jako dalších asi dvacet lidí, kteří se ukryli na protější toaletě.

Po rozvodu cestoval do Mekky

V pondělí také vyšlo najevo, že Mateen v minulosti dvakrát cestoval na Blízký východ, přičemž se vydal i do Mekky a vykonal tam tzv. malou pouť umru.

„Byl docela zbožný,“ citoval server International Business Times jednoho z jeho přátel, podle něhož ale Mateen nikdy nevyjadřoval sympatie k radikálním islamistům. Do Mekky se údajně vydal po rozvodu.

Foto: Myspace/Handout, Reuters

Omar Mateen

Mateenova žena řekla listu Washington Post, že exmanžel byl labilní a měl sklony k násilí. „Bil mě. Přišel domů a zbil mě, protože jsem neměla vypráno nebo něco podobného,“ řekla. [celá zpráva]

Hlásil se k Islámskému státu

Vyšetřovatelé zatím neuvedli, zda byl Mateen v kontaktu s radikálními skupinami. Když během masakru mluvil s policií, prohlásil, že vraždí jménem Islámského státu, načež se k atentátu přihlásil Islámský stát. Mateen však údajně také tvrdil, že je členem Al-Káidy.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že žádné důkazy o přímém napojení na teroristickou skupinu se zatím nenašly. Mateen se však podle Obamy mohl inspirovat na internetových stránkách extremistů.

Vyšetřovatelé z FBI si „jsou jisti, že byl podezřelý zradikalizován“, uvedl ředitel úřadu James Comey. FBI podle něj veškeré stopy prověřuje.

Vyšetřovací úřad přiznal, že Mateena před třemi lety prověřoval, protože před spolupracovníky pronesl „štvavá a protichůdná” vyjádření. V poslední době ale Mateen v pozornosti FBI nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil střelbu v gay klubu v OrlanduVideo: Reuters

Mateenův otec tvrdí, že synův hrůzný čin „neměl s náboženstvím nic společného“, podle něj spíš pramenil z jeho xenofobie. Před měsícem v Miami ho údajně rozlítilo, když spatřil, jak se na veřejnosti líbají dva muži.

Podle imáma ve Fort Pierce byl Mateen tichým člověkem. „Nikdy s nikým nemluvil,“ poznamenal. Podle něj se přišel Mateen v předvečer masakru pomodlit i s tříletým synem a otcem. „Přišel poslední a odešel jako první,“ vylíčil imám.

Televize CNN uvedla, že do stejné modlitebny docházel i abú Salha, který se v řadách radikální fronty An-Nusra odpálil v Sýrii. Spojení s ním se však podle vyšetřovatelů nepotvrdilo.

Reklama

Související články

Obama: Teroristický čin a akt nenávisti

Policie zatím nezná přesný motiv střelce z Floridy. Na tiskové konferenci to v neděli uvedl americký prezident Barack Obama. Útok, při kterém zemřelo 50 lidí,...

Výběr článků

Načítám