Hlavní obsah

Vrah z floridského klubu toužil být policistou

Orlando

Útočník Omar Mateen, který v neděli v noci v orlandském gay klubu povraždil 50 lidí, byl dlouholetým zaměstnancem největší světové bezpečnostní firmy G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. Podle agentury Reuters to sdělil mluvčí společnosti David Satterfield. Bývalá manželka prozradila, že se chtěl stát policistou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přeživší odnášejí po masakru z gay klubu zraněné Video: Steven Fernandez, Reuters

 
Článek

Devětadvacetiletého občana USA Mateena, který byl synem afghánských imigrantů, policie zneškodnila. Střelba na Floridě byla z hlediska počtu obětí nejkrvavější v historii USA. [celá zpráva]

„Byl to ozbrojený bezpečnostní důstojník,” řekl mluvčí firmy. Dodal, že Mateena společnost zaměstnávala od 10. září 2007. Firma, která ve více než 110 zemích zaměstnává kolem 620 tisíc lidí, nyní hodlá shromažďovat informace o Mateenovi od jeho kolegů, uvedl mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V gay klubu střílel ozbrojený mužVideo: Reuters

Firma se podle mluvčího nyní snaží zjistit, zda některé ze zbraní, které Mateen ke střelbě v klubu použil, souvisely s jeho prací. „Hodně bude záležet na informacích, které policie uvolní,” uvedl. Policie zatím uvedla, že pušku a pistoli, které Mateen použil při střelbě, si legálně pořídil asi týden před útokem.

Foto: Reuters

Vrah z orlandského gay klubu

Orlando truchlí.

Orlando truchlí.

Prověrkami prošel

Americké úřady Mateena vyšetřovaly kvůli podezření na teroristické sklony již v roce 2013 a 2014. Do hledáčku federálních vyšetřovatelů se dostal proto, že měl před kolegy „pobuřující poznámky o terorismu”, napsal deník The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američani na mnoha místech uctívají památku obětí z gay klubuVideo: Reuters

Agenti ale v obou případech, v roce 2013 i 2014, během výslechů dospěli k závěru, že není nebezpečný. Mateen se sice znal s teroristou Abu Salhou, který působil v řadách fronty An-Nusra a v roce 2014 se odpálil v Sýrii, FBI ale usoudila, že s ním měl „jen minimální kontakty“, a není tudíž nebezpečný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekají ve frontě, aby darovali krev zraněným po masakru v Orlandu (video je bez zvuku)Video: AP

Podle Daily Mailu byl navíc střelec z Orlanda v kontaktu i s nejmenovaným bývalým příslušníkem námořní pěchoty a agentem FBI, který se nechal zradikalizovat a verboval k džihádu další muslimy. Skončil proto ve vězení. Vloni však byl propuštěn, a to i přesto, že panovaly obavy, že bude nové džihádisty nahánět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledala Mateenův dům i autoVideo: Reuters

Představitelé FBI rovněž potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a přísahal věrnost hlavě radikální organizace Islámský stát abú Bakrovi Bagdádímu.

Chtěl být policistou

Mateenova bývalá manželka Sitora Yusufiyová už dříve v neděli řekla, že její muž byl násilník a psychicky labilní a že v době, kdy byli manželi, ji opakovaně bil. Na pozdější tiskové konferenci přenášené CNN pak uvedla, že se přes svou psychickou labilitu chtěl stát policistou.

Už předtím Mateenova exmanželka řekla, že po několika měsících manželství se její muž dostal pod vliv radikálního islámu. Manželství obou trvalo jen čtyři měsíce v roce 2009, přestože oficiálně se rozvedli až v roce 2011. K ukončení manželství přispěli rodiče ženy, kteří, když se dozvěděli o tom, že ji manžel bije, přijeli a odvezli ji.

Mateenův otec Seddique Mir Mateen podle agentury AP uvedl, že svého syna zažil rozčileného, když před několika měsíci viděl v Miami dva líbající se muže. To podle otce mohlo mít vliv na jeho akci. Náboženství s tím prý nemělo nic společného.

Bývalý nejmenovaný afghánský činitel AP řekl, že Mateenův otec se občas objevuje v jednom televizním programu, známém pro své „protiamerické tirády” a „protálibánské” postoje. Program se podle něj vysílá v afghánském jazyce darí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám