Hlavní obsah

Americkému policistovi hrozí doživotí za zastřelení černošského muzikanta

– Miami

Bývalý americký policista Nouman Raja byl obviněn ze zabití a z pokusu o vraždu, protože loni zastřelil černošského muzikanta Correye Jonese. Policista byl ve chvíli incidentu v civilu a svou oběť zastřelil, ačkoli muž odhodil zbraň, kterou na něho předtím mířil. Od floridské policie byl brzy po činu propuštěn a nyní mu hrozí až doživotí, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednatřicetiletý Correy Jones se loni v říjnu vracel nad ránem z vystoupení, když mu na dálničním nájezdu selhalo auto. Když volal odtahovou službu, zastavil u něho policista Nouman Raja v neoznačeném autě a v civilu.

Podle zvukového záznamu poskytnutého asistenční službou se během rozhovoru nijak neidentifikoval a opakovaně se Jonese na cosi ptal. Poté podle obžaloby oba vytáhli zbraně, a ačkoli ji brzy nato hudebník odhodil, Raja jej zasáhl třemi výstřely ze šesti, které vypálil.

Jones držel zbraň legálně a jeho smrt se stala jedním z veřejně diskutovaných případů zabití černochů policisty, kvůli nimž se loni v USA zvedla vlna protestů.

Raja byl obviněn ze zabití a pokusu o vraždu. Za první zločin mu v případě odsouzení hrozí 15 let za mřížemi, za ten druhý až doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám