Hlavní obsah

Turistka zabloudila v divočině, našli ji po dvou letech s deníkem, který si psala před smrtí

Washington
Aktualizováno

Šestašedesátiletá americká turistka Geraldina Largayová, která před třemi roky zabloudila na túře v Apalačských horách, šestadvacet dní marně hledala stezku, již ztratila. Vědoma si toho, že už možná nikdy neuvidí své blízké, si po celou dobu psala deník. Jeho obsah byl nyní zveřejněn.

Foto: Profimedia.cz

Appalačská stezka. Ilustrační foto

Článek

"Až najdete mé tělo, prosím, zavolejte mého manžela George a mou dceru Kerry. Bude nejvýše laskavé, dáte-li jim vědět, že jsem mrtvá, a kde jste mě našli - a to bez ohledu na to, za kolik let od této chvíle se tak stane. Prosím, zašlete jednomu z nich obsah tohoto sáčku," praví se v jedné z posledních poznámek deníku Geraldiny Largayové.

O případu informovala stanice BBC na svém webu s odvoláním na dokumenty, které tento týden zveřejnily úřady v americkém státě Maine.

Foto: Mapy.cz

Appalačská stezka

Largayová, která byla zkušenou turistkou, původně vyrazila na třídenní výlet s kamarádkou. Ta se ale musela vrátit domů kvůli problémům v rodině, a tak Largayová pokračovala sama. Na domluvené místo, kde se měla setkat s manželem, už ale nikdy nedorazila.

Z deníku a textových zpráv, které se jí ale kvůli absenci mobilního signálu nikdy nepodařilo odeslat, vyplynulo, že si po cestě potřebovala odskočit. Zvolila ale tak nešťastné místo, že zabloudila, a obrátila se proto s prosbou o pomoc na manžela.

"Mám potíže. Sešla jsem z cesty. Teď jsem se ztratila. Můžeš mi přivolat pomoc? Jsem někde severně od lesní cesty," prosila v první zprávě manželovi z 22. července 2013.

Ve snaze zachytit signál se zkoušela vyšplhat do vyšších poloh, ale zoufalé esemesky se jí nepodařilo odeslat.

Nepomohly ohně ani prapor

Appalačská stezka je nejoblíbenější dálková turistická trasa v USA. Měří 3500 kilometrů a táhne se přes státy Severní Karolína, Tennessee, Virginie, Západní Virginie, Maryland, Pensylvánie, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire a Maine.

Geraldina Largayová se ztratila na západě státu Maine. "Bloudím od včerejška. Jsem asi tři či čtyři míle od stezky. Zavolej, prosím, policii," psala v další zprávě po první noci, kterou strávila ztracena v divočině.

Ani po dalších dnech strádání a marné snaze najít ztracenou stezku se ale Largayová nevzdávala. Pokoušela se na sebe upozornit pravidelným rozděláváním ohňů a vyrobila si prapor z oblečení. Ani to však nepomohlo.

Pomoc byla ani ne 100 metrů na dosah

Záchranáři podle deníku The Boston Globe prošli okolo pohřešované ve vzdálenosti menší než sto metrů a bylo tak obrovskou smůlou, že ji nenašli.

Poslední záznam z deníku nese datum 18. srpna, 26 dní od chvíle, kdy se ztratila. "George si to rád přečte," rozloučila se Largayová. Zemřela hlady a strádáním pouhých deset minut chůze od stezky, z níž téměř o měsíc dřív sešla.

Její tělo našel lesní dělník v říjnu 2015 ve zhrouceném stanu, spolu s psacími potřebami, deníkem, mapou, balíčkem první pomoci, zásypem, zubní pastou a růžencem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám