Hlavní obsah

Násilnosti na Trumpově mítinku byly zřejmě předem zamýšlené

– Washington

Násilnosti během úterního předvolebního mítinku předpokládaného republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa v Albuquerque ve státě Nové Mexiko byly spíše než politickým protestem předem připraveným dílem výtržníků. Podle agentury AP to předpokládají místní úřady. Několik účastníků totiž mezitím otevřeně doznalo, že jejich cílem bylo způsobit potíže.

Foto: Chris Tilley, Reuters

Donald Trump

Článek

Úterní Trumpovo vystoupení se rychle změnilo v násilné protesty, řada demonstrantů skákala po hlídkových vozech a rozbíjela okna. Šest policistů bylo po zásahu kamením zraněno.

„Byly to nepokoje, za kterými stál dav, který chtěl ničit veřejný majetek a ublížit nevinným občanům využívajícím své ústavní právo k poklidnému shromáždění,” uvedl člen městské rady Dan Lewis. Mezi demonstranty byli spatřeni i lidé s tetováním charakteristickým pro hispánské gangy Sureňos, které mají vazby na mexickou mafii.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Nové Mexiko má ze všech států USA nejvyšší procento hispánských obyvatel. Velkou část z nich pobuřují Trumpovy nenávistné výroky vůči hispánským a především mexickým přistěhovalcům. Ostře se proti Trumpovi staví i guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová, jediná americká guvernérka hispánského původu.

Reklama

Související články

Trump vyhrál primárky ve státě Washington

Úterní republikánské primárky ve státě Washington vyhrál bez jakýchkoliv pochyb Donald Trump, který je jediným zbylým uchazečem o nominaci do prezidentských...

Výběr článků

Načítám