Hlavní obsah

Florida vytáhla do boje se silnými léky na bolest, uživatelé se přeorientovali na heroin

– Tallahassee

Snaha floridských úřadů omezit enormní spotřebu léků proti bolesti na bázi opiátů se katastrofálně nepovedla. Podařilo se sice drasticky omezit jejich spotřebu, ale jen za cenu toho, že se závislí přeorientovali na mnohem silnější heroin. Ten totiž začal být na pouličním trhu výrazně levnější.

Článek

„Bylo těžké sehnat prášky. Byly navíc velmi drahé. Heroin je levný. Buď jste šňupali heroin, nebo jste si ho píchali,“ cituje Guardian čtyřiadvacetiletého Jamese Fatu, který také začal místo pilulek užívat heroin.

Národní institut drogové závislosti přede dvěma lety vyhlásil ve státě heroinovou epidemii a americká asociace psychiatrů konstatovala, že velká část bohatých bělochů se z opiátů na předpis přeorientovala na heroin.

Studie z roku 2014 konstatovala, že 75 procent uživatelů heroinu na něj přešlo ze silných léků na bolest na předpis. Počet předpisů klesal, zatímco počet uživatelů heroinu rostl.

Kliniky na léčbu bolesti 

Na Floridu se ještě před pár lety sjížděli závislí z celých Spojených států. OxyContin, což je vysoce návykový opiát, spadající silou účinku mezi kodein a morfin, tam totiž předepsali komukoli.

Problémy začaly už v roce 1996, kdy OxyContin vstoupil na trh a bezohlední podnikatelé ve velmi liberální legislativě vycítili příležitost. Během několika let na Floridě otevřeli stovky klinik, které se specializovaly na „léčbu chronické bolesti“. Ve skutečnosti ale jejich zaměstnanci předepisovali OxyContin komukoli, kdo o to požádal, přesněji za něj byl ochoten zaplatit.

Došlo to až tak daleko, že až 90 procent všech léků na bázi opiátů bylo předepisováno na Floridě.

Přišel o práci a prodal dům

Američan Robert Eaton se od svých čtyřiadvaceti let léčil s vyhřezlými plotýnkami. Ošetřující lékař mu ale nakonec řekl, že už mu nemůže pomoci, a poslal ho za specialistou na léčbu chronické bolesti. Ten nasadil OxyContin.

Zpočátku se zdálo, že lék zabral a vše bude v pořádku. Eaton ale brzy pochopil, že už pilulky neužívá proto, aby tlumil bolest, ale proto, aby předešel mnohem urputnějším abstinenčním příznakům.

„Lékař se mě nikdy nezeptal, zda se můj stav zlepšil. Předepsal toho, co nejvíc mohl, a hnal mě ze dveří. To, zda jste měli pojištění, nehrálo roli. Za to, že jste mohli za doktorem, se platilo hotově,“ řekl Guardianu Robert Eaton.

Nakonec platil za OxyContin platil stovky dolarů denně, přišel o práci a musel prodat dům.

Nepromyšlený zásah

Stejný osud jako Eatona potkal na Floridě tisíce lidí. Úřady se proto v roce 2010 rozhodly konečně zakročit. Byly přijaty zákony, které předepisování OxyContinu výrazně zpřísnily. Největší klinika American Pain byla zavřena a její majitelé putovali za mříže.

Během pěti let klesl počet úmrtí na předávkování OxyContinem o 69 procent. Mělo to ale háček – zdvojnásobil se počet úmrtí souvisejících s užíváním heroinu, který v té době výrazně zlevnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám