Hlavní obsah

Trump zveřejnil své jmění, jednal by i se severokorejským diktátorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump usilující o křeslo amerického prezidenta uvedl, že jeho čisté jmění činí více než deset miliard dolarů (238,9 miliardy Kč). Nezávislí analytici přitom dlouhodobě odhadují, že jeho majetek nepřesahuje polovinu této částky, informovala v noci na středu agentura AFP. Uvedl, že by také řešil problém s korejským jaderným programem na přímém jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Donald Trump při projevu po vítězstvích v pěti státech unie

Článek

Realitní magnát během kampaně opakovaně čelil výzvě, aby zveřejnil daňové přiznání. Trump to však odmítá s tím, že do výše daní, jaké platí, nikomu nic není. Současně neustále opakoval, že má rozsáhlý majetek a nominační kampaň financuje z vlastních zdrojů.

„Vybudoval jsem neuvěřitelnou společnost a nahromadil jsem jeden z nejúžasnějších souborů realitních aktiv, z nichž je mnoho řazeno mezi nejlepší a nejvíce ikonické reality na světě,” uvedl Trump v prohlášení. Jeho kritici ovšem poukazují na to, že velkou část svého jmění zdědil, a připomínají sérii jeho podnikatelských propadů.

Američtí prezidentští kandidáti dobrovolně zveřejňují svá daňová přiznání už desítky let. Učinili tak i Trumpovi republikánští rivalové, kteří mezitím ze souboje o stranickou nominaci odstoupili, ale i uchazeči o demokratickou nominaci Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Trump by jednal s vůdcem KLDR

Trump v rozhovoru poskytnutém agentuře Reuters poodhalil také některé další kroky, které by učinil v zahraniční politice v případě svého zvolení. Otevřený je například osobnímu setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem na jednání o zastavení jaderného programu jeho země.

„Neměl bych problém s ním mluvit,” uvedl Trump. „Zároveň bych zatlačil silně na Čínu, protože máme nad Čínou ohromnou hospodářskou moc,” pokračoval. Čína je hlavním spojencem izolovaného režimu v severní části Korejského poloostrova. Jednání o jeho jaderném programu se prakticky zastavila v roce 2008.

Poradce demokratické uchazečky o křeslo v Bílém domě Hillary Clintonové pro zahraniční politiku Jake Sullivan v reakci na výrok uvedl, že Trump trpí „bizarní fascinací zahraničními siláky”, jakými jsou Kim Čong-un nebo ruský prezident Vladimir Putin, zatímco uráží nejbližší americké spojence. „Jeho pojetí zahraniční politiky nikomu jinému nedává smysl,” řekl Sullivan.

KLDR považuje od Korejské války USA za svého hlavního nepřítele, protože Spojené státy stály v čele jednotek OSN, které přišly na pomoc Jižní Koreji. Pchjongjang  obhajuje nutnost vývoje jaderných zbraní právě údajnou hrozbou ze strany USA.

Anketa

Má podle vás Donald Trump ucelenou koncepci zahraniční politiky?
Ano
32,8 %
Ne
67,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1694 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zdraví účastníky průvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám