Hlavní obsah

Americkým senátem prošel zákon umožňující žalovat saúdskou vládu za 11. září

– Washington • Aktualizováno

Američtí senátoři schválili v úterý návrh zákona, který umožňuje žalovat Saúdskou Arábii za jakýkoli její podíl na atentátech z 11. září 2001. Umožnil by i pozůstalým a přeživším zažalovat o náhradu škody vládu Saúdské Arábie. Jednohlasné rozhodnutí Senátu jen potvrdilo zhoršující se vztahy mezi Washingtonem a Rijádem, uvedl list The New York Times.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Kapitol

Článek

Poté, co návrh zákona o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) schválili senátoři, půjde do Sněmovny reprezentantů. Pokud projde i tam, bude předložen prezidentovi. Barack Obama už varoval, že jej bude vetovat.

Úřad prezidenta přijal zprávu o senátním hlasování s "velkými obavami", prohlásil ve Washingtonu Obamův mluvčí Josh Earnest. "Vzhledem k našim obavám je obtížné si představit, že prezident zákon podepíše," uvedl.

Proti návrhu zákona protestovalo už v březnu saúdskorabské ministerstvo zahraničí. Rijád hrozí, že v případě jeho schválení stáhne z americké ekonomiky miliardy dolarů investic a zbaví se amerických papírů a stáhne své finance, aby nebyly zmrazeny. Ekonomové ale pochybují, že by to udělal, protože by to více poškodilo Saúdskou Arábii než USA.

Rijád jakýkoliv podíl popírá

Saúdská Arábie popírá, že by se na atentátech jakkoli podílela, ale přeživší a pozůstalí po třech tisících obětí se opakovaně pokoušeli postavit před soud saúdské představitele kvůli tomu, že království poskytovalo finanční prostředky teroristům.

Podle agentury Reuters se nyní právníci snaží nalézt důkazy dosvědčující, že Saúdská Arábie byla do útoků na Světové obchodní středisko a Pentagon skutečně zapletena.

O podílu Rijádu na financování teroristických útoků není v USA jasno, pochyby mají i tajné služby. Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan počátkem května připustil, že kongresová zpráva o útocích na New York a Washington obsahuje tajnou kapitolu o 28 stranách, která se týká „předběžných informací o možném spojení Saúdské Arábie s útočníky”. Upozornil ale, že jde o informace nepotvrzené a neprověřené a že nic nenaznačuje, že by Rijád finančně podporoval teroristy.

Spojené státy však svého dlouholetého spojence stále silněji kritizují už delší dobu kvůli možné podpoře radikálních sunnitských skupin a absence demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám