Hlavní obsah

Těžaři prchají před mohutným požárem u kanadského Fort McMurray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort McMurray
Aktualizováno

Až 12 000 lidí, především zaměstnanců těžařských společností, bude muset dočasně opustit naleziště ropných písků severně od kanadského města Fort McMurray. Znovu se tam začal rychle šířit lesní požár, kvůli němuž v minulých dnech evakuovali více než 80 000 obyvatel.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Požár jižně od Fort McMurray z minulého týdne

Článek

Oheň se díky silnému větru přiblížil k dvanácti menším nalezištím severně od města. Podle agentury AP se oheň šíří rychlostí 30 až 40 metrů za minutu a během dvou hodin podle odhadů spálí šest kilometrů.

Úřady nařídily evakuaci už 8000 pracovníkům ale připraveno na ni je dalších 4000 lidí. Evakuace se týká všech táborů severně od Fort McMurray a jižně od Fort McKay včetně rozsáhlých nalezišť firem Suncor a Syncrude.

Foto: Jason Franson, Reuters

Domy ve Fort McMurray zničené požárem

Hasiči se stále snaží bojovat s plameny na okraji Fort McMurray.

Požár na území města zničil 2432 staveb a 530 jich poškodil. Okolo 90 procent budov ale přečkalo bez úhony včetně klíčových staveb, jako jsou školy či nemocnice, což by podle úřadů mělo usnadnit návrat obyvatel. Už v pondělí se podařilo obnovit dodávky elektrické energie do většiny města, funguje vodárna a letiště je připravené k opětovnému otevření. Návratu ale brání špatná kvalita vzduchu plného kouře.

"Albertská zdravotnická zařízení doporučila, aby se obyvatelé, kteří z různých důvodů žádali o možnost vrátit se domů, nevraceli, dokud se podmínky nezlepší," varovala podle AP premiérka provincie Alberta Rachel Notleyová.

Důsledky požáru je postiženo i hlavní město provincie, kde stupeň znečištění způsobený především kouřem z požáru dosáhl čísla 38, tedy téměř čtyřnásobně více, než je povolených deset.

Foto: Jason Franson, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau se šéfem hasičů Darby Allenem ve Fort McMurray. Snímek z 13. května

Úřady dříve informovaly, že by se první lidé mohli začít vracet zhruba koncem příštího týdne. Podle Notleyové může však bídná kvalita vzduchu návrat zpomalit.

Premiérka už lidem slíbila pomoc s obnovou města. „Samozřejmě, že stojíme ruku v ruce s lidmi z Fort McMurray a město znovu postavíme,” uvedla.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Požár se podle BBC stále nachází na ploše o zhruba 2410 kilometrech čtverečních a dá se očekávat, že potrvá ještě několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám