Hlavní obsah

V zatčení a uvěznění Mandely měla prsty CIA

Právo, roš

K zatčení bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely v roce 1962 a jeho následnému uvěznění na 27 let vedla jihoafrické úřady informace poskytnutá agentem CIA Donaldem Rickardem. Ten se tím počátkem roku – krátce před smrtí – svěřil filmaři Johnu Irvinovi.

Foto: Thomas White/Files, Reuters

Nelson Mandela

Článek

„Donald Rickard, který v té době oficiálně pracoval jako zástupce amerického konzula v Durbanu řekl, že předal informaci jako součást geopolitické hry za studené války, protože Mandela byl nejnebezpečnějším komunistou na světě mimo Sovětský svaz,“ napsal server listu The Sunday Times.

Agent CIA se dozvěděl, že Mandela pojede 5. srpna z Durbanu do Johannesburgu, a předal tuto informaci svým kontaktům v jihoafrické policii, takže mohli zřídit silniční zátaras. Policie auto zastavila a Mandelu převlečeného za řidiče vzala do vazby. V té době byl v zemi nejhledanější osobou.

Balancovali jsme tu na hraně, a to se muselo zastavit, což znamenalo zastavit Mandelu. A zastavil jsem ho já.
Donald Rickard, bývalý agent CIA

Řídil ozbrojené křídlo Afrického národního kongresu (ANC) a hlásal povstání proti jihoafrické vládě. Po dvouletém procesu byl v roce 1964 odsouzen k doživotí.

Prvních 18 let strávil ve věznici na ostrově Robben Island, pak ve dvou dalších. Na svobodu se dostal až 11. února 1990 i díky reformní politice prezidenta Frederika de Klerka, který činil praktické kroky ke zrušení apartheidu, legalizaci opozice včetně ANC a propuštění Mandely.

Z něj se stala jedna z nejváženějších osobností v boji za lidská práva ve světě a jako prezident stál v čele Jihoafrické republiky v letech 1994 - 99. Zemřel v prosinci 2013.

Americký agent ničeho nelitoval

Mandela dlouho připisoval své odhalení vlastní nepozornosti v ilegální práci a nepřikládal větší význam spekulacím, že ho udali buď bělošští členové Jihoafrické komunistické strany, nebo CIA. Exagent Rickard však v rozhovoru ničeho nelituje.

Byl přesvědčen, že Mandelu řídí  Sověti a že chtěl podněcovat k revoltě indickou menšinu v oblasti Natal, kde působil, což by údajně vedlo k sovětské invazi a konfliktu s USA. „Balancovali jsme tu na hraně, a to se muselo zastavit, což znamenalo zastavit Mandelu. A zastavil jsem ho já,“ prohlásil.

Související témata:

Foto: Thomas White/Files, Reuters

Nelson Mandela

Několik týdnů po rozhovoru s filmařem Rickard zemřel ve věku 88 let v Coloradu, kde žil od odchodu z tajné služby koncem 70. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám