Hlavní obsah

Italský ekonom na palubě letadla řešil rovnici. Mysleli, že je terorista

Filadelfie

Ve Spojených státech mají další případ pasažéra, který se dostal do potíží kvůli svému „podezřelému” vzhledu. Tentokrát vyděsil jednu cestující snědý kudrnatý muž s „podivným“ přízvukem. Navíc upřeně hleděl do poznámkového bloku, kde měl zapsány „jakési hieroglyfy“. Ukázalo se, že šlo o italského profesora ekonomie, který řešil diferenciální rovnici.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ta dáma na mě zírala, pak se podívala do mých poznámek a zřejmě usoudila, že nemám za lubem nic dobrého,“ popsal čtyřicetiletý Guido Menzio bizarní moment deníku The Washington Post.

Zneklidněná žena se muže ještě zeptala, zda je z města Syracuse ve státě New York, kam měl stroj startující z Filadelfie namířeno. Ital, který působí na Pensylvánské univerzitě, uštěpačně odpověděl, že ne. To už ženě nedalo a šla zalarmovat posádku. Aby nevzbudila podezření, tvrdila, že jí není dobře.

Hodinu a půl se nic nedělo. Letadlo nehybně stálo na letištní ploše. Pak se ale vrátilo k terminálu, kde byla vyvedena ustrašená žena s tím, že jde na ošetření a nakonec i italský pasažér. Až tehdy mu příslušníci letištní ostrahy sdělili, že byl nahlášen jako podezřelý z terorismu.

Než mohl znovu nasednout do letadla, musel Ital vysvětlovat účel své cesty jakémusi agentovi, který se nepředstavil a nesdělil mu ani, pro jakou bezpečnostní složku pracuje.

Je to legrace, ale...

„Na jednu stranu je to legrační, ale i trochu děsivé. Neověřit si oznámenou podezřelou aktivitu může vést k řadě potíží, například k nařčení z xenofobie.

Aerolinky Air Wisconsin, jimž letoun patřil, podle BBC reagovaly prohlášením, že byl popisovaný postup v souladu s platnými bezpečnostními předpisy.

K podobnému případu došlo už v dubnu, kdy iráckého studenta Kalifornské univerzity vyhodili z letadla na vnitrostátní lince Los Angeles – Oakland za to, že mluvil arabsky. [celá zpráva]

Podle deníku The Washington Post jde v poslední době o čtvrtý takový případ, který se stal v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám