Hlavní obsah

Hasiči boj o Fort McMurray prohrávají. Evakuační konvoj zastavily šedesátimetrové plameny

Fort McMurray
Aktualizováno

Pozemní evakuaci z kanadského města Fort McMurray zastavily vysoké plameny zasahující na klíčovou přístupovou cestu. Uvedla to BBC s odvoláním na místní úřady. Ty varovaly, že rozsáhlý požár, který zničil části města v provincii Alberta, se v následujících 24 hodinách zvětší až dvojnásobně. Úřady zatím nehlásí žádné mrtvé a ani zraněné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v provincii Alberta zasáhl oblast o rozloze přes tisíc kilometrů čtverečníchVideo: Reuters

 
Článek

Konvoj s 1500 vozy doprovázený policií měl v pátek odpoledne projet jižní částí města. Plameny ale evakuaci zastavily a byla odložena až na sobotu, uvedla BBC. Auta nakonec projela.

„Zastavili jsme kvůli hustému kouři,“ uvedl Jack Poitras z kanadské jízdní policie. „Byly tam plameny dosahující výšky až šedesáti metrů z obou stran silnice, takže to nebylo bezpečné,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozemní evakuaci z Fort McMurray zdržel hustý dým a plamenyVideo: Reuters

„Šel z toho strach. Když jsme projížděli, měli jsme oblečení přes ústa, abychom mohli dýchat,“ citoval list Edmonton Journal Sarah Babstuckovou.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Plameny z lesních požárů dosahují výšky až několika desítek metrů.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Vláda provincie Alberta vyhlásila stav ohrožení. Na pomoc evakuovaným má připravených sto miliónů kanadských dolarů.

Desítky tisíc obyvatel už Fort McMurray opustily, záchranáři další evakuují letecky. Pět a půl tisíce lidí převezli v pátek, další čtyři tisíce by měly odletět během soboty.

Navzdory nařízené evakuaci se objevují případy, kdy obyvatelé odmítají odejít. Kanadský server CBC informoval o pětičlenné rodině, kterou záchranáři objevili ve čtvrti Dickinsfield. Prý nechtěli odejít, protože „nevěřili, že jim hrozí nebezpečí“.

„Lidé musí pochopit, že příkazy k evakuaci jsme vydali z nějakého důvodu. To, že neodejdou, znamená pro záchranáře zbytečné riziko,“ uvedl Gibson Glavin z kanadské jízdní policie.

Foto: Reuters

Záběr dýmu stoupajícího z lesních požárů u Fort McMurray pořízený z Mezinárodní vesmírné stanice.

Vláda provincii Alberta vyhlásila stav ohrožení. Na pomoc evakuovaným má připravených sto miliónů kanadských dolarů (víc než 1,8 miliardy korun).

Premiérka Alberty Rachel Notleyová uvedla, že obnovení vážně poničeného města potrvá mnoho měsíců.

„Centrum zůstává převážně nepoškozené. Nemocnice stále stojí. Vodárna je znovu v provozu. Budovy městských úřadů plameny nepoškodily,“ uvedla.

Foto: Mark Blinch, Reuters

S plameny bojuje víc než dvacet letadel a na 150 vrtulníků.

Lesní požár v provincii Alberta už zasáhl oblast o rozloze přes tisíc kilometrů čtverečních. To je víc než dvojnásobek území Prahy.

S plameny bojuje víc než dvacet letadel a na 150 vrtulníků. Podle hasičů to ale nebude stačit. Šíření ohně pomáhá suché počasí a silný vítr. Bez vydatného deště ale podle hasičů nebude možné požár uhasit. Meteorologové předpovídají, že v sobotu je 40procentní šance, že v oblasti bude pršet.

Krizový štáb už ve čtvrtek uvedl, že oheň pravděpodobně většinu Fort McMurray zničí. Evakuace zasáhla přes sto tisíc lidí. Úřady ji odstartovaly už ve středu, kdy oheň začal ohrožovat obydlené části města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám