Hlavní obsah

Kvůli požáru evakuují v Kanadě další tisíce lidí, hlavně těžařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort McMurray

Kanadské úřady evakuovaly ze severu města Forth McMurray na 8000 osob, které tam utekly před postupujícím mamutím požárem. Doufají, že jediná spojnice s městem, dálnice na jihu, bude v pátek bezpečná a umožní evakuovat dalších 17 000 lidí, které oheň ohrožuje, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes 1000 hasičů a 100 helikoptér bojuje s požáry v kanadské AlbertěVideo: AP

 
Článek

Většinu evakuovaných představují zaměstnanci ropných společností, kteří zůstávali v táborech těžařů ropy, kterou těží z písků. Z města je transportují vojenské vrtulníky. Část jich plánují odvézt v koloně čtyř set vozidel po dálnici 63, přes kterou se už jednou oheň přehnal. Kolonu povede vrtulník. Ve čtvrtek konvoj vyjet nemohl, cesta nebyla bezpečná.

Foto: Reuters

Příslušníci kanadské jízdní policie obhlíží škody po požáru Fort McMurray

„Naší snahou je teď dostat lidi na jih, jak nejrychleji to jde,“ řekla premiérka provincie Alberta Rachel Notelyová. „Město není bezpečné.“

Foto: Chris Wattie, Reuters

Požáry u jezera Gregoire poblíže města Fort McMurray

Celé město s 88 000 obyvateli bylo evakuováno před třemi dny, pak se ale do něj začali stahovat těžaři, protože oheň řádí poblíž oblastí bohatých na roponosné písky. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Jízdní policie při evakuaci Fort McMurray

Oheň, který propukl v neděli, se nedaří zvládnout, už zasáhl 850 kilometrů čtverečních. Naštěstí ale začíná slábnout a míří pryč od města, kde sežehl přes 1600 domů a dalších staveb.

Jedenácti stům hasičům se nedaří oheň zvládnout, sedm z 49 požárů stále nemají pod kontrolou, přestože nasadili helikoptéry a 22 vodních bombardérů. V oblasti nyní působí 145 helikoptér, které většinou evakuují lidi, část jich má vaky s hasivem.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Letadlo monitoruje požár u Fort McMurray

Premiérka dodala, že obyvatelé nemohou počítat s brzkým návratem domů: „Nebude to otázka dnů, škody jsou značné.“

Foto: Reuters

Vrtulník letí hasit požár u Fort McMurray

Kvůli požáru několik ropných firem zastavilo těžbu z ropných písků. Podle analytika Bentek Energy Anthonyho Starkeyho požár ohrožuje denní těžbu ve výši miliónu barelů, což už vedlo k růstu cen ropy o pět procent až na dočasných 46,63 dolaru, než o dolar spadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli požáru evakuovali v Kanadě město

Evakuaci více než 80 000 obyvatel kanadského města Fort McMurray nařídily v úterý večer úřady kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru, který začal ohrožovat...

Výběr článků

Načítám