Hlavní obsah

Exprezidenti Bushové Trumpa nepodpoří

Austin

Donald Trump se navzdory svému vítězství v republikánských primárkách bude muset obejít bez podpory bývalých prezidentů č. 41 a 43. George H. W. Bush i jeho syn George W. Bush zatím vyslovovali podporu všem republikánským kandidátům. V Trumpově případě však udělají výjimku.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident George W. Bush

Článek

Zejména v případě Bushe staršího se jedná o změnu, neboť dosud podporu republikánům pokaždé vyslovoval. „Prezident Bush se ve svých 91 letech z politiky stáhl,“ vysvětlil mluvčí Jim McGrath listu The Texas Tribune, ačkoli následně připustil, že se bývalá hlava USA nedávno angažovala ve prospěch svého dalšího syna Jeba, který o získání kandidatury s Trumpem a jinými neúspěšně bojoval. „Vystoupil, aby udělal pár věcí pro Jeba, ale to byly výjimky potvrzující pravidlo,“ uvedl McGrath.

Postoj Bushe staršího podle listu jasně dokládají jeho dřívější kroky. Například v roce 1996 neváhal v kampani podpořit svého dlouholetého politického soka Boba Dolea a podpořil i posledního republikánského kandidáta Mitta Romneyho.

Bush junior se kampaně nezúčastní

Trumpovi se svou podporou nepomůže ani George Bush mladší. Jeho pobočník Freddy Ford uvedl, že „neplánuje účastnit se nebo komentovat prezidentskou kampaň“.

Deník The Washington Post ale upozornil, že Bushovi Trumpa nedávno několikrát nepřímo kritizovali. Mladší z nich například v únoru řekl, že ze své zkušenosti ví, že „tou nejsilnější osobou v místnosti obvykle není ta nejhlasitější“.

Trump, s nímž velká část republikánských politiků nesouhlasí, zůstal v klání o kandidaturu do podzimních prezidentských voleb bez soupeřů poté, co po primárkách v Indianě, které vyhrál, ukončil kampaň jeho nejvážnější konkurent Ted Cruz i John Kasich. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mount Rushmore s vytesanými potréty amerických prezidentů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám