Hlavní obsah

Není o co soupeřit. Trump už nemá republikánského protikandidáta

– Washington • Aktualizováno

Republikán John Kasich vzdal nominační boj o kandidaturu na amerického prezidenta. Reagoval tak na výsledky primárek v Indianě, jejichž výsledek zpečetil celkové vítězství Donalda Trumpa. Kasich své rozhodnutí oznámil ve středu na tiskové konferenci.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Republikán John Kasich

Článek

"Jelikož dnes přerušuji svou kampaň, mám novou víru, hlubší víru, že náš Pán mi ukáže cestu vpřed a naplní smysl mého života," prohlásil Kasich v závěru tiskové konference v domovském Columbusu, metropoli státu Ohio.

Třiašedesátiletý politik nebyl v nominačním souboji úspěšný, jediné vítězství zaznamenal v domovském Ohiu. Na svém kontě má 153 delegátů, zatímco k nominaci je jich zapotřebí 1273.

V Indianě získal Kasich jen 7,5 procenta hlasů, pro Teda Cruze hlasovalo 36,7 a pro Trumpa 53,3 procenta voličů, což mu zajistilo nominaci.

Stejné rozhodnutí oznámil v noci na středu po Trumpově úterním vítězství v Indianě i další Trumpův neúspěšný protikandidát Ted Cruz. [celá zpráva]

Kontroverzní miliardář a realitní magnát Trump tak v boji o republikánskou prezidentskou nominaci již oficiálně nemá protivníka.

Cílem Kasiche nikdy nebylo získat nominaci, ale pouze ubírat hlasy Trumpovi. Stejně jako Cruz, se dlouho snažil prosadit "odbojný" scénář závěrečné nominační konference, která se bude konat v červenci v Clevelandu.

Doufali, že Trump nedosáhne na 1273 hlasů nutných k automatické nominaci. V takovém případě by hlasování delegátů konference bylo volné a do hry by mohli zasáhnout i méně úspěšní či úplně noví kandidáti.

Reklama

Související články

Cruz s Kasichem uzavřeli dohodu proti Trumpovi

Dva rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý...

Výběr článků

Načítám