Hlavní obsah

Sanders uznal porážku, Clintonovou chce ale ještě porazit v Kalifornii

– Washington

Demokrat Bernie Sanders hodlá výrazně omezit své výdaje na kampaň a soustředit se již jen na nominační souboj v Kalifornii. Ten vidí jako jedinou šanci, v níž ještě může částečně zkomplikovat jasnou pozici favoritky demokratických primárek Hillary Clintonové. Napsal to deník The New York Times, podle něhož je Sanders prakticky smířen s nevyhnutelnou porážkou.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demokrat Bernie Sanders došel daleko, ale Clintonovou neporazí. Zkusí ještě zvítězit v Kalifornii.

Článek

„Pokud získáme největší stát v zemi, bude to skutečné poselství pro Američany a pro delegáty, že naše kampaň míří správným směrem,” řekl Sanders, který na Clintonovou při započítání hlasů takzvaných superdelegátů ztrácí přes 800 hlasů.

Exministryně zahraničí je přitom jen něco přes 200 hlasů od zisku potřebného počtu 2383, který jí může přinést jistotu nominace už před Kalifornií. [celá zpráva]

Demokratický socialista v úterý utrpěl porážku ve čtyřech z pěti států severovýchodu USA, kde se konala nominační klání. To téměř uhasilo jeho stále slábnoucí šance na zisk nominace. Krátce poté v rozhovoru newyorskému listu řekl, že propustí stovky lidí pracujících pro jeho kampaň.

V Kalifornii budou demokraté hrát o vůbec nejvíc delegátských hlasů – 548 – a případný výrazný Sandersův úspěch by ještě mohl zahrát v jeho prospěch, ačkoli celkové vítězství mu zřejmě stejně nepřinese.

Související témata:

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Bernie Sanders

Sanders podle listu v nepřímém přiznání porážky upustil v rozhovoru od kritického a útočného hodnocení své sokyně, k němuž sahal ve vyhrocenějších časech kampaně.

Reklama

Související články

Cruz s Kasichem uzavřeli dohodu proti Trumpovi

Dva rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý...

Výběr článků

Načítám