Hlavní obsah

Ve Venezuele zavádějí kvůli energetické krizi dvoudenní pracovní týden

Caracas

Venezuelská vláda rozhodla, že zaměstnanci ve veřejném sektoru budou mít jen dvoudenní pracovní týden. Důvodem je přetrvávající energetická krize, kvůli které se pravidelně vypínají dodávky elektrické energie.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Tma v ulicích venezuelského města El Hatillo

Článek

„Ve veřejném sektoru se nebude pracovat ve středu, ve čtvrtek a v pátek s výjimkou základních a nutných úkolů,“ oznámil podle BBC viceprezident Aristobulo Isturiz. Omezení bude platit do té doby, než skončí vážná energetická krize. Opatření postihne dva milióny zaměstnanců ve veřejné sféře.

Prezident Nicolas Maduro už 6. dubna rozhodl, že v dubnu a v květnu bude mít 2,8 miliónu státních zaměstnanců volno v pátek, aby se snížila spotřeba elektrické energie. [celá zpráva]

Na konci minulého týdne také Venezuela oznámila, že bude po čtyřicet dní vypínat každý den elektřinu na čtyři hodiny. [celá zpráva]

Výjimku bude mít jen centrum hlavního města Caracasu a turistická centra Nueva Esparta a Vargas, uvedla CNN.

Venezuela čelí ohromnému suchu, které výrazně snížilo hladinu vody v hlavní přehradě Guri, odkud země získává 75 procent elektrické energie. Příčinou je jev El Niňo.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Venezuelec si připravuje jídlo za světla svíce.

Maduro k problémům uvedl: „Několik zemí v oblasti bylo postiženo suchem, způsobeným El Niňem, ale Venezuela z nich měla nejvyšší spotřebu energie. Požádali jsme o mezinárodní pomoc, technickou a finanční podporu, abychom zvrátili situaci. Během čekání na déšť zvládáme situaci nejlepším možným způsobem.“

Opozice ale namítá, že vláda krizi nezvládá. Sbírá podpisy pro referendum o odvolání Nicolase Madura.

Hyperinflace

Venezuela je silně postižena poklesem cen ropy, která je hlavním vývozním artiklem. Bohatá země je proto v krizi. Ekonomika se loni propadla o 5,7 procenta a čeká se, že letos HDP poklesne o dalších osm procent, uvedl Mezinárodní měnový fond. Zemi sužuje hyperinflace, letos se odhaduje, že bude činit 500 procent. Mnoho Venezuelců si nemůže koupit ani cukr, mouku a vejce.

Cena benzínu byla v půlce února zvýšena čtrnáctinásobně, na jeden bolívar, což je ale stále několikanásobně méně než ve vyspělých zemích. Vzhledem k vysoké inflaci a volatilitě trhu ani nelze uvést přepočet na jiné měny.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Venezuela doplácí na to, že v minulosti zisky socialistická vláda neinvestovala do rozvoje země, ale na energetiku, sociální programy, sporné propagandistické akce, jako byla levná ropa pro chudé Američany, a na budování silné armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám