Hlavní obsah

Rodina chlapce, kterého v Clevelandu zastřelila policie, dostane 144 miliónů

– Cleveland

Americké město Cleveland zaplatí odškodné ve výši šest miliónů dolarů (asi 144 miliónů korun) rodině dvanáctiletého černošského chlapce, kterého policie před dvěma lety zastřelila, když si hrál s kuličkovou pistolí. V pondělí o tom informovala agentura AP.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Matka zastřeleného chlapce Samaria Riceová na tiskové konferenci v doprovodu dalších příbuzných.

Článek

Zasahující policisté se prý domnívali, že má dvanáctiletý Tamir Rice skutečnou zbraň. Na chlapce policii upozornil svědek, který ale zároveň řekl, že si není jistý, zda nejde o hračku. Dispečeři však tuto informaci hlídce nesdělili. Žaloba, kterou pozůstalí podali, proto mířila nejen na policejní hlídku, ale i na dispečery a na město.

Zasahující hlídka obviněna nebude 

Případem se již loni zabývala velká porota, která se rozhodla zasahující hlídku neobvinit. Své rozhodnutí porota zdůvodnila nedostatkem důkazů, které by policisty usvědčovaly z trestného činu. [celá zpráva]

Střílející policista vypověděl, že se bál o život, proto ihned po příjezdu k parku zahájil palbu. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Tamir Rice na záběrech bezpečnostní kamery, jak údajně míří na policisty.

Jak ukázal videozáznam, Rice po příjezdu policie sáhl na napodobeninu zbraně, jež připomínala poloautomatickou pistoli. Policista Timothy Loehmann pak chlapce zastřelil.

V uplynulých letech vedly zásahy bělošských policistů proti často neozbrojených černochům ve Spojených státech k růstu napětí. K nejsledovanějším případům, které vyvolaly i pouliční nepokoje a demonstrace, patří smrt černochů Michaela Browna ve Fergusonu či Erika Garnera v New Yorku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám