Hlavní obsah

Trump má pravdu, Cruz už v primárkách nominaci získat nemůže

Novinky,
New York

Počty jsou neúprosné, jedině realitní magnát Donald Trump může po úspěchu v New Yorku získat ve zbylých primárkách nadpoloviční počet volitelů, který by mu automaticky zajistil nominaci do prezidentských voleb za republikány. Jeho největšímu konkurentovi Tedu Cruzovi se to už podařit nemůže.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump se raduje z vítězství v New Yorku.

Článek

Trump už při zveřejnění průběžných výsledků řekl před svým mrakodrapem Trump Tower: „Podle toho, co jsem viděl v televizi, to už v podstatě žádný souboj není, senátor Cruz je matematicky eliminován.“ [celá zpráva]

Měl pravdu. Cruz nezískal v New Yorku ani jediného volitele, zatímco Trump jich utrhl nejméně 89 z 95. Cruz tak zůstal na stávajícím počtu 553 volitelů. Ve zbývajících primárkách se ale už rozdělují hlasy pouze 675 volitelů. I kdyby získal úplně všechny, což je prakticky nemožné, měl by celkem jen 1228 hlasů volitelů, což je méně ne potřebných 1237.

Foto: Chris Keane, Reuters

Ted Cruz

Naopak Trump, který má po vítězství v newyorských primárkách zajištěné hlasy 847 volitelů, ještě může dosáhnout na přímou nominaci. Potřebuje ještě získat 390 volitelů, což sice není úplně jednoduché, ale stále ještě možné.

Pokud se mu to ale nepovede, bude se rozhodovat o kandidátovi až na červencovém stranickém sjezdu republikánů v Connecticutu. A tam už nebudou v dalších kolech všichni volitelé vázáni podporou tomu kandidátovi, kterého zastupují.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Donald Trump se svou ženou Melanií

Ve hře jsou zejména hlasy odstoupivších kandidátů v čele s Markem Rubiem, který získal 173 hlasů. Šance zastavit po newyorském triumfu Trumpa se však zmenšila.

Trump navíc změnil svůj volební tým i svou rétoriku, o svém největším soupeři už hovoří jako o senátoru Cruzovi, a ne lháři Tedovi. A Cruz nemá moc šancí uspět v dalších státech na severovýchodě USA a ve střední části východního pobřeží, jako jsou Connecticut, Delaware, Pensylvánie nebo Nebraska či Maryland, podotýká list The Washington Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám