Hlavní obsah

V New Yorku se Trump a Clintonová mohou přiblížit nominaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Úterní primárky ve státě New York mohou přiblížit favority Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa nominaci do podzimních prezidentských voleb. V průzkumech oba jasně vedou a v New Yorku se rozhoduje o velkém počtu volitelů na nominační sjezdy. Oba už odevzdali své hlasy.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Hillary Clintonová s hlasovacím lístkem na Grafflinově základní škole v Chappaquji

Článek

Clintonová se svým manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem, hlasovala ve svém bydlišti v příměstské obci Chappaqua severně od New Yorku. Clintonová může upevnit svůj náskok před levicovým vermontským senátorem Berniem Sandersem, podle průzkumů má náskok 17 procentních bodů. Má velkou šanci získat většinu 291 hlasů volitelů. Clintonová potřebuje v tuto chvíli získat ještě 625 delegátů, aby měla nominaci jistou. Sanders za ní zaostává o 682 hlasů a pro nominaci by jich potřeboval získat 1307. Z posledních osmi primárek ale sedm vyhrál.

Clintonová proto vystupňovala svou kampaň, setkala se se zdravotními sestrami, navštívila myčku a s voliči si dala zmrzlinu. V Manhattanu se k ní přidal její muž Bill.

Sanders zkritizoval systém, který neumožňuje v primárkách volit nikomu jinému než registrovaným voličům demokratů, protože má v New Yorku velký počet příznivců z tzv. nezávislých voličů, kteří nejsou celoživotně spjati s jednou stranou.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Donald Trump s hlasovacím lístkem na Manhattanu v New Yorku

Trumpovy naděje

Hlas odevzdal Trump ve volebním středisku, které bylo umístěno v synagoze v centrálním Manhattanu. Hlasovat pro svého otce nemohly dvě z pěti Trumpových dětí, protože si včas nevyřídily voličský průkaz.

Přítomným žurnalistům miliardář sdělil, že pro republikánské voliče je nepochybně v New Yorku snadné vybrat toho správného kandidáta. „Dopadneme určitě dobře, nevypadá to špatně,” konstatoval.

Trump si je jistý, že jeho největší konkurent - Texasan Ted Cruz neuspěje. „Nemá rád New York a nemá rád Newyorčany,“ řekl.

Myslí si, že se v New Yorku přiblíží nominaci. „Upřímně jsem v pozici, kde jsme před uzavřením. Myslím si, že ten počet získám. Jsem si velmi jistý,“ uvedl.

„Trump tu má velkou podporu,“ řekl Nicholas Langworthy, který je jedním z vedoucích Trumpovy kampaně v tomto státu.

Trump ale o všech 95 delegátů musí svést tvrdý boj. Podle průzkumů má sice šanci získat 53 procent hlasů, zatímco John Kasich jen 23 procent a jeho největší soupeř Ted Cruz 18. Ani nadpoloviční většina mu však nezaručuje získání všech delegátů, protože majoritu musí mít i v každém jednotlivém obvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám