Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Ekvádoru roste, další lidé volají ze sutin

Quito
Aktualizováno

Sobotní zemětřesení v Ekvádoru si podle nové bilance vyžádalo nejméně 350 mrtvých. Dalších více než 2000 lidí utrpělo zranění. V pondělí o tom informoval prezident země Rafael Correa. Počet obětí ale pravděpodobně ještě stoupne. Correa navštívil nejpostiženější pobřežních oblasti, kde přišly o své domovy tisíce lidí. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli čeští občané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v EkvádoruVideo: Reuters

 
Článek

„Ekvádor byl ohromně těžce zasažen... Je to největší tragédie za posledních 67 let,” prohlásil podle agentury Reuters otřesený prezident poté, co předčasně ukončil návštěvu Itálie a vrátil se do vlasti. „Ve většině rozvalin existují známky života a ten je prioritou,” uvedl Correa v televizním projevu.

Prezident již dříve vyhlásil v celé zemi výjimečný stav a vyzval obyvatele ke klidu.

Nejvíce zasažené jsou pobřežní oblasti blízko epicentra, především pak turistické letovisko Pedernales. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo.

Španělský Červený kříž předeslal, že v postižených oblastech bude potřebovat nějaký druh pomoci až 100 tisíc lidí. Dočasné ubytování bude nutné zajistit až pro pět tisíc lidí, kterým otřesy zničily obydlí.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Ekvádorský prezident Rafael Correa objímá po zemětřesení

Lidé volají ze sutin

Otřesy měly sílu 7,8 stupně. Podle viceprezidenta Jorgeho Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Zemětřesení provázelo více než 160 následných otřesů, především v oblasti Pedernales. Jenom v tomto městě podle policie zahynulo 91 lidí a 60 procent domů bylo zničeno.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Ekvádorci spí po zemětřesení ve stanu

„Je slyšet, jak lidé volají ze sutin,” řekl Agustin Robles, který spolu s asi 40 lidmi stál před místním stadionem ve frontě na vodu. Přeživší se záchranáři snaží vyprostit za pomoci traktorů i holýma rukama.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Ekvádoru

Na zasažená místa dopravili záchranáři v neděli více než 3000 balíčků s potravinami a téměř 8000 souprav s příslušenstvím pro přespání. Pomoc přislíbila Evropská unie, Španělsko, Peru a Mexiko. Letouny s humanitární pomocí vypravila Venezuela a sousední Kolumbie, kde byly otřesy rovněž znát.

Registrovaní Češi jsou v pořádku

Podle českého ministerstva jsou v pořádku ti Češi, kteří se zapsali do systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí (DROZD).

"Byla informována komunita, kterou tam známe, nikdo nikoho nepostrádá, nikdo se neobrátil na naše krizové linky s tím, že by někoho postrádal," řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Předpokládá, že pokud by se zemětřesení Čechů dotklo, už by o tom ministerstvo informace mělo.

Český prezident Miloš Zeman zaslal Correovi kondolenční telegram, v němž vyjádřil soustrast rodinám zesnulých i všem Ekvádorcům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám